«Ανάσα» στους πολίτες με τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς

Κοινοποιήστε το άρθρο

dimosio1Σε «πάγωμα» των συμψηφισμών επιστροφών φόρου με τις οφειλές των φορολογούμενων για φόρο ακινήτων και ασφαλιστικές εισφορές, προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες και τις εταιρείες.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας προωθούν απόφαση σύμφωνα με την οποία μέχρι τις αρχές του 2015 οι όποιες οφειλές φορολογούμενων στα Ταμεία ή στις εφορίες για τον ΕΝΦΙΑ (μετά τις 30 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η προθεσμία για την πρώτη δόση) δεν θα συμψηφίζονται στο σύνολό τους με τυχόν επιστροφές φόρου αλλά οι εφορίες θα κρατούν μόνο τη δόση που συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή φόρου.

Ηδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε εντολή στις εφορίες να ώστε βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ να μη συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Με νέα απόφαση το μέτρο θα επεκτείνεται και για τους επόμενους μήνες.

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ συνολικά (66 ευρώ η κάθε μία δόση) η εφορία δεν θα παρακρατά και τα 400 ευρώ αλλά μόνο τη δόση που συμπίπτει με την επιστροφή. Θα δίνει δηλαδή στον φορολογούμενο 434 ευρώ επιστροφή.

Σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πάρει μόνο τα 100 ευρώ αφού θα του έχει παρακρατηθεί το σύνολο του ΕΝΦΙΑ (400 ευρώ) αν και έχει το δικαίωμα της εξόφλησης μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το euro2day, ανάλογη απόφαση αναμένεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε και στην περίπτωση αυτή να μη γίνεται συμψηφισμός με τυχόν επιστροφές, μέχρι την 1/1/2015.

Ο νόμος προβλέπει ότι αν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές, πρώτα ξεπληρώνονται αυτές μέσω συμψηφισμού και στη συνέχεια γίνονται επιστροφές φόρου, αν περισσεύει κάτι.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ανάσα στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου και παράλληλα τις εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στα ταμεία τους.

Πηγή: imerisia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *