Προλάβετε τα σφάλματα επαγγελματικής δικτύωσης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 150

Older-Workers_0212Μήπως διστάζετε να παραδεχθείτε ότι δεν έχετε δουλειά κι ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια βοήθεια για να βρείτε; Απ’ ότι φαίνεται, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στη θέση σας. Το 42% των ανώτερων στελεχών απάντησαν σε μια πρόσφατη έρευνα της OfficeTeam ότι το νούμερο ένα σφάλμα που κάνουν ως προς την επαγγελματική τους δικτύωση είναι ότι δεν ζητούν βοήθεια.

«Κάποιοι άνθρωποι νοιώθουν άσχημα που δεν έχουν δουλειά ή ντρέπονται να ‘γίνουν βάρος σε άλλους’», λεει ο Ρόμπερτ Χόσκινγκ, διευθύνων σύμβουλος της OfficeTeam. «Όμως, οι διασυνδέσεις σήμερα είναι σημαντικότερες παρά ποτέ, και η κάθε γνωριμία μετράει».

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι περισσότερες επαφές σας θα χαρούν ειλικρινά να σας βοηθήσουν, αν μπορούν. Η απάντηση «δεν δίνω βοήθεια όταν οι άλλοι το χρειάζονται» ήταν προς το τέλος της λίστας, καθώς την είχαν αναφέρει μόλις 7% των στελεχών.

Όμως, περίπου το ένα τρίτο των ερωτώμενων δήλωσε ότι το ότι δεν κρατούν επαφή είναι το μεγαλύτερο σφάλμα δικτύωσης που διαπράττουν. Όπως επισημαίνει ο Χόσκινγκ, «επικοινωνήστε με άτομα που γνωρίσατε αμέσως μετά από ένα γεγονός, όταν η διασύνδεση είναι ακόμα φρέσκια».

Μετά τη συνάντηση, στείλτε ένα email ή σηκώστε κάθε τόσο το ακουστικό για να επικοινωνήσετε. Και μην ξεχάσετε να πείτε «ευχαριστώ». Σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες είπε ότι το να μην ευχαριστούν ανθρώπους για τη βοήθειά που προσέφεραν είναι ένα μεγάλο σφάλμα δικτύωσης που βλέπουν συχνά.

Περιέργως, τα περισσότερα στελέχη (47%) απάντησαν ότι η δικτύωση στον κυβερνοχώρο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, ενώ μόλις 24% επέλεξαν τη συνάντηση για ένα γεύμα ή καφέ. Φαίνεται ότι «η τεχνολογία έχει καταστήσει γρήγορο και εύκολο το να κρατήσει κάποιος επαφή με τις γνωριμίες του, όταν και όπως το θέλει», σημειώνει ο Χόσκινγκ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η προσωπική επαφή έχει χάσει την αξία της. «Η προσωπική διασύνδεση απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορεί να φέρει σημαντικότερα αποτελέσματα».

Τέλος, απολυθήκατε, παραιτηθήκατε ή απλώς αλλάζετε καριέρα; Προσέξτε τι θα πείτε στο παλιό αφεντικό σας. Περίπου 6% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι το μεγαλύτερο σφάλμα τους ήταν «η διακοπή κάθε επικοινωνίας με προηγούμενους εργοδότες».

Πηγή: Fortunegreece

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στήριξη σε νέου φοιτητές από Minoan Lines και ΑΝΕΚ – Εκπτώσεις στις Μεταφορές
Προηγούμενο άρθρο
Κι όμως, δεν χρειάζονται πάντα επικυρωμένα αντίγραφα
Μενού