Πρόγραμμα απασχόλησης για τα «χρυσά μυαλά»

Κοινοποιήστε το άρθρο

αρχείο λήψης (24)Με το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας όσοι αποφοιτούν με υψηλές βαθμολογίες από τα πανεπιστήμια θα μπορούν να εργαστούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για τα «χρυσά μυαλά» -δηλαδή όσους αποφοιτούν με υψηλή βαθμολογία από τις πανεπιστημιακές σχολές- θα ανακοινώσει άμεσα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος του προγράμματος, που συζητήθηκε χθες στο πρώτο Συμβούλιο Κοινωνικής Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να σταματήσει η «διαρροή» αριστούχων φοιτητών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι τρεις έως και πέντε πρώτοι απόφοιτοι της κάθε σχολής, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι τελειώνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον Γιάννη Βρούτση και για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Για τον σκοπό αυτόν θα ανακοινώνει ένα μείγμα γενναίων κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, με τους πόρους να προέρχονται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια του προγράμματος θα ξεπερνά τον μέσο όρο αντίστοιχων δράσεων και στόχος είναι η επιδότηση να είναι διετής. Μάλιστα θα υπάρχει και δίχτυ προστασίας για τους νέους, καθώς μετά τη λήξη της επιδότησης η επιχείρηση καλείται να διατηρήσει τις θέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης, «τα ”χρυσά μυαλά” που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας».

Στόχος είναι το πρόγραμμα να «τρέξει» άμεσα και να καλυφθούν όσοι πάρουν φέτος πτυχίο ή ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και το ποσό της επιδότησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τον κλάδο.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών της αγοράς εργασίας και δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Μάλιστα θα αποσταλεί στις επιχειρήσεις ένα ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο -προαιρετικά σε πρώτη φάση- θα καταγραφούν οι ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, τα ηλικιακά κριτήρια και τα προσόντα που αναζητούνται.

Τέλος θα υπάρξουν συμπράξεις των κοινωνικών εταίρων με τον ΟΑΕΔ με στόχο την οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, νεανική επιχειρηματικότητα). Μάλιστα θα δημιουργηθεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, καθώς σήμερα το νομικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο.

Πηγή: ethnos.gr – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *