Φθηνότερο πετρέλαιο, αύξηση δόσεων για χρέη

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 122

Money-50-Euro-300x225Με ανοιχτά αρκετά από τα «μέτωπα» που αφορούν κυρίως τις -κατά την τρόικα- μεταρρυθμιστικές δράσεις, ο Α. Σαμαράς παρουσιάζει αύριο από το βήμα της ΔΕΘ τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την επόμενη χρονιά.

Με ανοιχτά αρκετά από τα «μέτωπα» που αφορούν κυρίως τις -κατά την τρόικα- μεταρρυθμιστικές δράσεις, ο Α. Σαμαράς παρουσιάζει αύριο από το βήμα της ΔΕΘ τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η τελική φάση της αξιολόγησης από την τρόικα, κάτι το οποίο θα γίνει στα τέλη του μήνα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Με βάση τα θετικά οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει έπειτα από χρόνια η οικονομία, αλλά και την κόπωση των πολιτών σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι τα δύσκολα για τη χώρα πέρασαν και πως τώρα είναι η στιγμή της ανάκαμψης.

Οπως τονίζουν συνεργάτες του θα παρουσιάσει κωδικοποιημένα τα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει και παράλληλα θα εξαγγείλει δύο βασικές αλλαγές, ικανές να πιστοποιήσουν την αλλαγή της πολιτικής αλλά και του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και την οικονομία της. Οι αλλαγές αυτές οι οποίες -εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέσα στον Σεπτέμβριο- είναι πιθανόν να λάβουν τον χαρακτήρα μονομερών αποφάσεων της Αθήνας, θα είναι οι εξής:

1 Η αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το θέμα ετέθη στο Παρίσι, με το επιχείρημα ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα ληξιπρόθεσμα και πως για τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα θα δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο μια πιο ομαλή ροή εσόδων και θα λυθούν αρκετά από τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν.

Επίσης, το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και κατά συνέπεια θα είναι πιο εύκολα αποδεκτό από τους δανειστές.

Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι με τη μέθοδο που επανέλαβε η τρόικα και χρήματα χάθηκαν για το Δημόσιο και ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες πέρυσι τον χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ανακοινώσει ο ίδιος επίσημα και τα ποσοστά μείωσης που θα ισχύσουν για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και πιθανότατα τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, εκτιμά ότι αυτές οι αλλαγές θα πείσουν τους πολίτες ότι η κατάσταση στη χώρα έχει αρχίσει να αλλάζει και πως πλέον δεν θα υπάρχουν νέοι φόροι ή γενικά νέες επιβαρύνσεις, αλλά μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα δώσει με την ομιλία του και το πολιτικό του στίγμα, ταυτίζοντας την πορεία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή με την πολιτική σταθερότητα.

Θα επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδη αντιπολίτευση και «κούφιες υποσχέσεις», ενώ παράλληλα θα κατηγορήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα για μηδενισμό.

Θα αναφερθεί στους βουλευτές της πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος» αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν ξανά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, θα αναφερθεί και σε άλλα ζητήματα, όπως είναι οι «αιώνιοι φοιτητές» και η λύση που προέκρινε το υπουργείο Παιδείας, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, η λειτουργία του ΠΕΔΥ και η μείωση του κόστους στο φάρμακο κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr – Γιάννης Σαραντάκος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πωλητές Καριέρας στην Ευρωπαϊκή Πίστη
Προηγούμενο άρθρο
Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών
Μενού