Χρηματοδότηση για 16.000 νέους αγρότες από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 47

αρχείο λήψης (15)Κονδύλια συνολικού ύψους 240 εκατ.€ θα διατεθούν από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την είσοδο 16.000 νέων γεωργών στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα μέσα από τις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπονται ειδικά μέτρα στήριξης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων για μια πενταετία.

Στις ρυθμίσεις αυτές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της νέας ΚΑΠ, ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι σημείο αναφοράς στις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Φάκελο είναι η στήριξη των νέων αγροτών που «δεν μένει στα λόγια» αλλά γίνεται πράξη μέσα από ουσιώδεις αλλαγές, όπως:

– Η  προσαύξηση κατά 25% της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης για μια πενταετία για τους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών.

– Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 240 εκατ.€ και είναι από τώρα «κλειδωμένο» για την είσοδο 16.000 νέων στο αγροτικό επάγγελμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανέφερε ενδεικτικά πως, με την τελευταία προκήρυξη εντάχθηκαν πάνω από 11.000 και εντός του 2014 προγραμματίζεται η πληρωμή της α΄ δόσης από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που φτάνει μέχρι 20.000€.

– Η πρόβλεψη -για πρώτη φορά σε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- ειδικής χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start-ups του αγροδιατροφικού τομέα για τα οποία έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 72 εκατ.€

– Η χρηματοδότηση ίδρυσης 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός άλλων 4.500 επιχειρήσεων αγροτουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ.€.

– Η υλοποίηση 7.500 περίπου νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέα επενδυτικά σχέδια για την προσεχή 7ετία, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ.€.

Πέραν αυτών οι νέοι αγρότες ωφελούνται και έμμεσα από τις συνολικές αποφάσεις της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα με την αύξηση των ενισχύσεων που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό τομέα, στο 25% (όταν το υψηλότερο επίπεδο ενισχύσεων για την κτηνοτροφία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 19%).

Πηγή : diorismos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
15 προσλήψεις στην ΚΘ ΕΠΚΑ (Καστοριά)
Προηγούμενο άρθρο
127 προσλήψεις σε καλλιτεχνικό – διδακτικό προσωπικό στο Δήμο Θέρμης
Μενού