Ενημερωθείτε για τις τρεις αλλαγές που αφορούν τα κριτήρια των μεταγραφών των φοιτητών

Κοινοποιήστε το άρθρο

foititesΜέτρα για την αντιμετώπιση του «κύματος» μετεγγραφών φοιτητών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα σε ακραίες περιπτώσεις, όπου ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε ένα τμήμα είναι υπερβολικά μεγάλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, οι αιτήσεις των πρωτοετών για μετεγγραφές κυμαίνονται μεταξύ 15.000-30.000.

Σε κάποια περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ, μάλιστα, όπως Νομικής, Ιατρικής, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, οκτώ στους δέκα πρωτοετείς έχουν ζητήσει να μεταπηδήσουν σε κεντρικά. Στο τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 75% των πρωτοετών δήλωσε ότι επιθυμεί να μετεγγραφεί στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Αριστοτελείου. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή, οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθούν Παρασκευή ή Δευτέρα. Σύμφωνα με την Ημερησία , σε αυτές θα προβλέπονται τα εξής:

  • Η μετεγγραφή θα γίνεται μόνο στα αντίστοιχα τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων του αιτούντα. Εάν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν η μετεγγραφή θα γίνεται στην πόλη όπου σπουδάζει ο αδελφός/ή του αιτούντα.
  • Σε κεντρικές πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν ομοειδή τμήματα θα γίνεται κατανομή των μετεγγραφομένων φοιτητών με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές με τις καλύτερες βαθμολογίες θα μετεγγράφονται κατά προτεραιότητα στο πιο υψηλόβαθμο τμήμα της πόλης όπου φιλοξενεί πάνω από ένα αντίστοιχο τμήμα.
  • Δεν θα πάρουν μετεγγραφές οι πρωτοετείς που εισήχθησαν φέτος χωρίς εξετάσεις διεκδικώντας το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ.

Πηγή: e-dimosio.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *