ΕΝΦΙΑ: Τα επόμενα νέα Εκκαθαριστικά έως τις 25 Οκτωβρίου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 155

MONEY-copy1-300x283Να επιστρέψει χρήματα σε όσους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ή άτομα με αναπηρίες πλήρωσαν έως τις 30 Νοεμβρίου τον ΕΝΦΙΑ, αν και δικαιούνται απαλλαγής έως 100%, ετοιμάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΓΓΔΕ, προβλέπεται ότι μεταξύ 20-25 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για όσους φορολογούμενους είναι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. (φτωχοί, ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κενών κτισμάτων κ.λπ.). Η μείωση ή ο μηδενισμός των οφειλών τους θα γίνει εντός του πρώτου 20ημέρου του Οκτωβρίου με αυτόματο τρόπο από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, δηλαδή χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.

Στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι των απαλλαγών έχουν καταβάλει ήδη ποσά που κανονικά δεν οφείλουν, θα πάρουν πίσω τα ποσά αυτά με την μορφή επιστροφών. Εάν έχουν άλλες οφειλές, τα ποσά των επιστροφών που δικαιούνται θα συμψηφίζονται με αυτές.

Αμέσως μετά και έως τις 30 Νοεμβρίου θα ανοίξει –για τελευταία φορά όμως- η εφαρμογή στο Taxisnet για να μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 των ετών 2005-2014, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τις έχουν συμπληρώσει με λάθη. Έως τότε όμως όλοι θα πληρώνουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και θα περιμένουν τον Δεκέμβριο για να δουν τις μειώσεις στις υπέρογκες χρεώσεις που έχουν υποστεί.

Τα επιπλέον ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που οφείλουν να έχουν καταβάλει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα συμψηφιστούν τον Δεκέμβριο με τα νέα μειωμένα ποσά του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που θα έχουν υποβάλει.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, μετά τους συμψηφισμούς θα προκύψει ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που έχουν μειώσεις οφειλών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεγαλύτερες από 300 ευρώ, αυτοί θα καλούνται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν έγγραφα – αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούν τις μειώσεις αυτές και οι επανυπολογισμοί θα γίνονται κατόπιν ελέγχων.

Πάντως, χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν και πιθανώς να κληθούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι της μείωσης κατά 20% καθώς η ΓΓΔΕ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τη ΔΕΗ ποιοι πραγματικά δικαιούνται τη μείωση, επειδή σε πολλές περιπτώσεις στη ΔΕΗ εμφανίζεται το όνομα των ενοικιαστών.

Πηγή: newmoney.gr, seleo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στο Δήμo Κερατσινίου Δραπετσώνας
Προηγούμενο άρθρο
Μειώσεις προστίμων για όσους χρωστούν στην εφορία
Μενού