Φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

ESPA444Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα δημοσιοποιηθεί ως τον Δεκέμβριο, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί ο νέος νόμος για το ΕΣΠΑ.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Δένδιας μίλησε ακόμα για τις ενστάσεις που διατύπωσε η τρόικα σχετικά με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αφήνοντας και κάποιες αιχμές προς το υπουργείο Οικονομικών. Αναφέρθηκε επίσης στην τέταρτη μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζει, τη ριζική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, η οποία θα ανακοινωθεί ως το τέλος του χρόνου, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό στη Βουλή και την χαρακτήρισε ανεύθυνη.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός είπε ότι η τρόικα ζήτησε την παρουσίαση διασταυρώσεων με τα στοιχεία του χρέους προς το Δημόσιο και του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά κατηγορία. «Μία κατηγοριοποίηση δηλαδή η οποία δεν εξαρτάται από εμάς.

Θα δουλέψουμε με το υπουργείο Οικονομικών και με τα ασφαλιστικά ταμεία για να τους την παρουσιάσουμε», πρόσθεσε. Επίσης, η τρόικα εξέφρασε την επιφύλαξή της και ζήτησε την εξατομίκευση των δανείων για τις 1.000 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που μπορεί να μπουν στη ρύθμιση.

Αυτό, όπως είπε, το ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά «επειδή η συνολική προσέγγιση που προτείναμε εμείς πιάνει και τα χρέη προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό περιέλαβε και εμάς». Ο κ. Δένδιας δήλωσε ακόμα πως ούτως ή άλλως η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης περιελάμβανε εξατομίκευση για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.

«Αν θέλει η τρόικα να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές, αυτό δεν μας χαλάει», είπε, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα μόνα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την τρόικα. «Δεν νομίζω ότι είναι ανυπέρβλητα. Εμείς άλλωστε δεν θα νομοθετούσαμε πριν από τις 25 Οκτωβρίου, πριν τελειώσουν τα στρες τεστ των τραπεζών. Από εκεί και πέρα, υπολογίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε βρει μια άκρη τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου», κατέληξε.

Αναθεώρηση
Αναφορικά με την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες. Είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει νέος αναπτυξιακός νόμος και υπογράμμισε ότι «η λογική των θαλασσοδωρεών δεν είναι λογική αυτής της κυβέρνησης. Η λογική της κυβέρνησης είναι η στοχευμένη παρέμβαση μέσω κινήτρων, σαφών κινήτρων, σε μεγάλο βαθμό φορολογικών κινήτρων». «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ομιχλώδες καθεστώς, όπου θα μπορούσαμε να ρίχνουμε λεφτά κάτω στην αποχέτευση και να μην τα βρίσκει ποτέ η ελληνική κοινωνία ως προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά της», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρέχων επενδυτικός νόμος έχει παγώσει τις πληρωμές, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο έχουν προεγκριθεί τόσα πολλά επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται ειδική μελέτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποια επιχειρηματικά σχέδια θα προχωρήσουν.

Το πρόβλημα αυτό καλείται να αντιμετωπίσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον νέο Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., θα περιέχει και δικλίδες ασφαλείας ως προς τα έργα που θα δικαιούνται ενίσχυση.

Σε ανάλογο πνεύμα θα κινηθεί και ο νέος νόμος για το ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-202Ο, ο οποίος θα θεσπίζει τις νέες διαδικασίες και τις αλλαγές στις δομές, στους φορείς διαχείρισης κ.λπ.

Όπως είπε ο υπουργός, γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο. Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην διαταραχθεί η απορρόφηση.

Ξεχωριστή αναφορά ο υπουργός έκανε στο σχέδιο για την επιδότηση επιτοκίων των ενήμερων δανείων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Για να επιτευχθεί χρειάζεται να αλλάξει ο Κανονισμός 1303 της Ε.Ε., ο οποίος απαγορεύει τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιδότηση επιτοκίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση, με προσωπική ανάμειξη του πρωθυπουργού, έχει επιδιώξει συμμαχίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμουντ Γκάμπριελ, ο υποψήφιος επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Σαπέν και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Βέμπερ. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης η δημιουργία του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, το IFG, για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δανειοδοτήσεις

Οσον αφορά στις αδειοδοτήσεις, ο υπουργός έχει προαναγγείλει ριζικό μετασχηματισμό, με κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης αδειών για μία σειρά δραστηριοτήτων, αυτών που δεν έχουν κανένα κίνδυνο για την κοινωνία και δεν αφορούν πολλά άτομα, όπως π.χ. η λειτουργία ενός περιπτέρου. Την περίοδο αυτή γίνεται ειδική μελέτη σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για το νέο καθεστώς, το οποίο αναμένεται να περικόψει δραστικά τη γραφειοκρατία.

Τέλος, ερωτώμενος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το προχθεσινό επεισόδιο στη Βουλή, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Δεν είναι ωραίο η αντιπολίτευση να πετά απλώς λάσπη παντού στον ανεμιστήρα» και χαρακτήρισε ανεύθυνη την αξιωματική αντιπολίτευση όταν «απλώς εκτοξεύει κάτι…, που αν δεν το χαρακτηρίσω λάσπη, τότε πώς θα το χαρακτηρίσω».

Δικλίδες ασφαλείας

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον νέο Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., θα περιέχει και δικλίδες ασφαλείας ως προς τα έργα που θα δικαιούνται ενίσχυση.

Επιδότηση επιτοκίου

Ξεχωριστή αναφορά ο υπουργός έκανε στο σχέδιο για την επιδότηση επιτοκίων των ενήμερων δανείων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Για να επιτευχθεί χρειάζεται να αλλάξει ο Κανονισμός 1303 της Ε.Ε., ο οποίος απαγορεύει τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιδότηση επιτοκίων.

Ανάπτυξη

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης η δημιουργία του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, το IFG, για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Της Μανταλένας Πίου
Πηγή: imerisia.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *