Σε 700.000 δικαιούχους το εγγυημένο εισόδημα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

Σε 700.000 δικαιούχους το εγγυημένο εισόδημα

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μιλώντας στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει λόγω του νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. «Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η εφαρμογή του θεσμού θα στηριχτεί στη συνεργασία με την Εκκλησία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης.

Σαμαράς: Κοινωνική πολιτική με τα πλεονάσματα

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση.

Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Πού ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή

Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 πόλεις, μία από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός.

Οι δήμοι είναι οι εξής:

  1. Δράμας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  2. Έδεσσας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  3. Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  4. Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου
  5. Καρδίτσας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  6. Λευκάδας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  7. Μεσολογγίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  8. Χαλκίδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  9. Καλλιθέας στην Περιφέρεια Αττικής
  10. Τρίπολης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  11. Σάμου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  12. Σύρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  13. Μαλεβιζίου στην Περιφέρεια Κρήτης

Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν από την 15η Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Σε πρώτη φάση δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη.

Σε περίπου 700.000 πολίτες θα μοιράζεται ως ένα 1 δισ. ετησίως με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην πλήρη εφαρμογή του.

Η οικονομική κατάσταση των πιθανών δικαιούχων κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ).

Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού (200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομα, 300 ευρώ για ζευγάρι, +50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και +100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο). Σε περίπτωση που υπάρχει μικρό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

«Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών -μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Δίνεται επίσης σειρά ενισχύσεων σε υπηρεσίες/αγαθά και ενέργειες υποστήριξης των πλέον ασθενών πολιτών:

Κοινωνικές υπηρεσίες/αγαθά: επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά.

Ένταξη/επανένταξη στην εργασία: συμμετοχή σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κ.α.

Πηγή: ethnos.gr

Μενού