Νέο ΕΣΠΑ: Δείτε τις τροποποιήσεις στις διαδικασίες, τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνει

Κοινοποιήστε το άρθρο

ESPA444Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 26,07 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται, και τίθεται άμεσα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, όπως θα ανακοινωθεί σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών και προτείνονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των έργων, δίδεται έμφαση στο χρονικό προγραμματισμό των έργων και την τήρησή τους. Αυτό που υπογραμμίζεται ιδιαίτερα είναι ότι θα επετεύχθει εμπροσθοβαρής έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4 δισ. ευρώ, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει εμπροσθοβαρείς δράσεις για την απασχόληση, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η συμβολή στην ελληνική οικονομία από τα ΕΣΠΑ είναι: 4,2 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ 2007-2013, 4,9 δισ. ευρώ από εμπροσθοβαρείς δράσεις νέου ΕΣΠΑ, 2,9 δισ. ευρώ από έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ. Τελικά, δηλαδή, θα είναι 12 δισ. ευρώ διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2015.

Τι περιλαμβάνουν τα «εμπροσθοβαρή» έργα:

1.Έργα που εντάχθηκαν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου ή/και διαθέσιμων πόρων δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.

2.Έργα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο δημοσίευσης προσκλήσεων των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι οποίες εξαιτίας έλλειψης διαθέσιμων πόρων ή/και μη επάρκειας του εναπομείνοντος χρόνου δεν εντάχθηκαν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.

3.Νέα έργα επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.

Κατηγορίες Εμπροσθοβαρών Δράσεων

Οι κατηγορίες εμπροσθοβαρών δράσεων είναι οι εξής:

 • 21 δράσεις για την ενίσχυση έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προϋπολογισμού 127,5 εκατ. ευρώ.
 • 49 δράσεις στον τομέα τεχνολογίας και επικοινωνίας, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ.
 • 18 δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, προϋπολογισμού 283 εκατ. ευρώ.
 • 127 δράσεις για την υποστήριξη της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ
 • 23 δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προϋπολογισμού 51,5 εκατ. ευρώ.
 • 33 δράσεις στον τομέα των μεταφορών, προϋπολογισμού 996 εκατ. ευρώ.
 • 4 δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ (πέραν των δράσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ).
 • 42 δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, προϋπολογισμού 68,6 εκατ. ευρώ.
 • 43 δράσεις για την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προϋπολογισμού 112,1 εκατ. ευρώ
 • 85 δράσεις για την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, προϋπολογισμού 192,6 εκατ. ευρώ.
 • 10 δράσεις τεχνικής βοήθειας, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

21 απαντήσεις στο “Νέο ΕΣΠΑ: Δείτε τις τροποποιήσεις στις διαδικασίες, τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνει”

 1. Θα ανοιξω καποια επιχειρηση μεσα στο 2015 και θα ηθελα να μου πειτε αν υπαρχει καποια επιδοτηση η αν υπαρξει στο 2015 καποια.Μπορει καποιος να επικοινωνησει μαζι μου με ενημερωσει;Που μπορω να απευθυνθω;Ευχαριστω προκαταβολικα.

 2. Γειά σας από ποτέ θα είναι σε θέση κάποιος ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση για να μπει σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 ???

 3. Γεια σας!εδω και 2 χρονια εχω ανοίξει μια επιχείρηση!στην οποία εχω ζωοτροφές-αφρό εφόδια!θα μπορούσα να μπω σε προγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων;αν μπορω τι χρειάζεται;ευχαριστω!

  1. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα της ΕΕ για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ COSME 2014-2020. Παρακαλώ παρακολουθείτε τον ιστότοπό μας για νεότερη ενημέρωση.

 4. Γεια σας,θα μπορουσατε να με ενημερωσετε ποτε θα ειναι δυνατον να υποβαλλω αιτηση για το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ενδιαφερει ο κλαδος της νεανικης επιχειρηματικοτητας, της γυναικειας καθως και της καινοτομιας. Σας ευχαριστω εκτ ων προτερων,

 5. θα ηθελα να με ενημερωσετε αν υπαρχει καποιο προγραμμα για μετατροπη διατηρητεου σε μικρο ξενοδοχειο, η ενοικιαζομενα δωματια. Επισης αν υπαρχει προγραμμα για μετατροπη μονοκατοικιας η διαμερισματος σε τουριστικο καταλυμα.
  Ευχαριστω

 6. Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσα να ενταχθώ για σχολή μπαλέτου το 2016 και εάν ναι που θα πρέπει να απευθυνθώ για παραπάνω πληροφορίες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 7. Καλησπερα σας εχω τελειωσει ΙΕΚ και ειδικότερα στο τμήμα @τεχνικος φαρμάκων,καλλυντικών και παρεμφερή προϊόντων ” και περιμενω να κανω την πρακτική μου άσκηση θελω να ρωτήσω αν υπαρχει κάποιο επιδοτούμενο προγραμμα, ποτε ξεκιναει ,ποτε λήγει ,τι χρειάζεται απο μενα να κανω και γενικές πληροφορίες επ αυτού … Ειναι σε άμεση ανάγκη ευχαριστω !!! Παρακαλω απαντήστε μου

 8. Παρακαλώ ενημερώστε με για τυχόν προγράμματα που αφορούν στην χρηματοδότηση ίδρυσης Κέντρου Ξένων Γλωσσών . Είμαι εγγεγραμένη (μη επιδοτούμενη) άνεργη στα μητρώα του ΟΑΕΔ . Είμαι 52 ετών, κάτοχος άδειας διδασκαλίας με επάρκεια , όχι τριτοβάθμιας εκπ/σης ελληνικού πανεπιστημίου .Επιπλέον επιθυμώ να ενημερωθώ για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να αιτηθώ επιτυχώς την ένταξή μου σε τυχόν πρόγραμμα που με αφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *