Δυνατότητα να ρύθμισης των οφειλών με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 150

xreiΤη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους έχουν πάνω από τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που χρωστάνε σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει έως 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και συνοδεύεται από μείωση του επιτοκίου υπερημερίας και σημαντική έκπτωση σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις

Η νέα ρύθμιση προβλέπει έως 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και συνοδεύεται από μείωση του επιτοκίου υπερημερίας και σημαντική έκπτωση σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι οφειλέτες, ενώ όσοι δεν υπαχθούν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς θα μπορούν μελλοντικά να αξιοποιήσουν μόνο την πάγια ρύθμιση (που δίνει 12 δόσεις). Για να κλειδώσει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχουν υπάρξει διαδοχικές επαφές ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Το σχέδιο
Το τελικό σχέδιο -που παρουσιάζει χθες το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπει τα εξής:

  • Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις θα είναι 20%.
  • Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
  1. Έκπτωση 100% για εφάπαξ εξόφληση.
  2. Έκπτωση 90% για εξόφληση της οφειλής σε 12 δόσεις.
  3. Έκπτωση 80% για καταβολή των χρημάτων σε 24 δόσεις.
  4. Έκπτωση 70% για εξόφληση της οφειλής σε 36 δόσεις.
  5. Έκπτωση 60% στην περίπτωση που επιλεγούν οι 48 δόσεις.
  6. Έκπτωση 50% για καταβολή των χρημάτων σε 60 δόσεις.
  7. Έκπτωση 30% στην περίπτωση που φτάσουν τις 72 οι δόσεις.
  • Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6%.
  • Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.
  • Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση «νέα αρχή». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου ή νέας εφάπαξ μείωσης των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Πηγή: ethnos.gr

Μενού