Άρχισε η εγκατάσταση για την ανεξάρτητη θέρμανση σε διαμερίσματα πολυκατοικιών

Κοινοποιήστε το άρθρο

images-102Ελεύθεροι και με… υπουργική βούλα να εγκαθιστούν αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο, ακόμα κι όταν η γενική συνέλευση διαφωνεί, είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι επιπλέον θα γλιτώνουν και τα κοινόχρηστα των κεντρικών θερμάνσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνδεθεί ολόκληρη η πολυκατοικία με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αυτονομία του κάθε ιδιοκτήτη, αφού καταργείται η υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία (50%+1).

Μια… ιδέα

Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε δεκτή την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη σύγκληση πρώτα της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο αναρτήθηκε για λίγες μόνο ώρες χθες στο «opengov.gr» από το ΥΠΕΚΑ και κατόπιν απεσύρθη από το υπουργείο, το οποίο επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φ.α. δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών.

Ετσι, θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας.

Πηγή : e-typos.gr
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
mmygiakis@e-typos.com

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *