Δείτε αναλυτικά τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα ρυθμιστούν σήμερα στη Βουλή

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 131

αρχείο λήψης (1)Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή – χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «τάχιστα» – είχαν ουσιαστικά προανήγγειλει, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Υπάρχει κατ” αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τις δόσεις, που θα είναι 72 για οφειλές για ποσά άνω των 15.000 και 100 για μικρότερες οφειλές.

Προβλέπεται και «κούρεμα» στις προσαυξήσεις που θα φτάσουν το 4,56% από το 8% που είναι σήμερα. Σημαντικό θα είναι και το «κούρεμα» στα πρόστιμα. Το όριο των οφειλών για υπαγωγή στη ρύθμιση αν και βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ, συμπαρασύροντας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται πως επιμένουν σε σενάρια επιπτώσεων και προσδοκώμενων εσόδων και για τις δύο ρυθμίσεις, όπως και για την πρόβλεψη σχεδίου βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες, με χρέη από περίπου ένα εκατ. ευρώ και άνω. Αυτοί θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και κατά περίπτωση, με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα θα κατατεθεί και η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά:

Το… βασικό ζητούμενο, δηλαδή οι 100 δόσεις, θα ισχύσουν για οφειλές ως 15.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο πήχης φτάνει ως τις 72 δόσεις. Οσον αφορά στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • 100% για εφάπαξ καταβολή
  • 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
  • 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Κατά τα αλλά, το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα. Σημαντικό είναι επίσης ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν αφορά στο σύνολο της οφειλής αλλά στο αρχικό κεφάλαιο.

Απλοποιώντας το ισχύον πλαίσιο, για τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών, ενώ εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις.

Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2015 και για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού