Ποιοι θα είναι τελικά οι μισθοί στο Δημόσιο από τις αρχές του 2015

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 161

MONEY-copy1-300x283Μπορεί το «πολεμικό» κλίμα εντός της κυβέρνησης να παραμένει για τους μισθούς στο Δημόσιο, ωστόσο, φαίνεται ότι από τις αρχές του 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός για τους νεοπροσληφθέντες στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο βασικός μισθός για έναν απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διορίζεται πρώτη φορά στο Δημόσιο θα διαμορφωθεί στα 680 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται επί 12 μήνες και ισοδυναμεί με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αγγίζει τα 586 ευρώ, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές.

Γερό ψαλίδι θα πέσει επίσης και στους μισθούς των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όμως σε μικρότερο ποσοστό.

Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η περικοπή κατά 30% της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» στους μισθούς των υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών που έχουν και υψηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους.

Πηγή πίνακα: Το Βήμα
Πηγή πίνακα: Το Βήμα

Όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν την ανακατανομή των 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, αφού η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο που αφορούν τόσο τις 5.500 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 για τη διετία 2013 – 2014, όσο και τις αλλαγές στο Μισθολόγιο.

Το «Εθνος» αναφέρει ότι έρχεται μείωση των αποδοχών 60.000 υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα την προσωπική διαφορά. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο συγκεκριμένο υπουργείο εργάζονται δύο υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο που φτάνει τα 1.100 ευρώ (!), δηλαδή παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αυτοί λαμβάνουν έναν… μισθό παραπάνω από τους συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε άλλα υπουργεία.

Η μείωση θα γίνει -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017.

Ετσι, ένας υπάλληλος που αμείβεται με 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 600 αποτελούν προσωπική διαφορά, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 300 ευρώ το 2015 και να λαμβάνει 1.700 ευρώ μεικτά. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και προτάσεις να μην περικοπεί στο σύνολό της αλλά κατά ένα ποσοστό και εφάπαξ. Στο σενάριο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς αντιστέκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, προκειμένου να διατηρήσουν τις υπερβάλλουσες αποζημιώσεις, έχουν καταθέσει πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου μόνο για τους εργαζομένους στο δικό τους υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οδηγός ή φύλακας στο υπουργείο Οικονομικών που ανήκει στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνει 600 ευρώ περισσότερα από συνάδελφό του με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: imerisia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Η ΝΕΡΙΤ ανάρτησε τον αναθεωρημένο πίνακα κατάταξης floor managers
Προηγούμενο άρθρο
Σε ποια προνόμια έρχεται «ψαλίδι» για τους συνδικαλιστές
Μενού