Χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα ΑΕΙ

Κοινοποιήστε το άρθρο

images (5)Η ομάδα, υπό την προεδρία της πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Mary McAleese, διατυπώνει 15 συστάσεις που τονίζουν την ανάγκη για καλύτερη στόχευση των πόρων για την προώθηση της ανάπτυξης και της χρήσης πιο ευέλικτων ψηφιακών μεθόδων μάθησης και διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί πόροι από όλο τον κόσμο είναι όλο και πιο εύκολα προσβάσιμοι και όλο και πιο διαδραστικοί, και υπερβαίνουν την απλή, διαδικτυακή παράδοση μαθημάτων.

Η ψηφιακή μάθηση και διδασκαλία μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις ατομικές ανάγκες των σπουδαστών. Η πρόοδος στην ανάλυση της μάθησης δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν υπόψη ταχύτερα την απόδοση των σπουδαστών και να εντοπίζουν τους τομείς στους οποίους απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη.

Οι ψηφιακές μέθοδοι διδασκαλίας αρχίζουν να ενσωματώνονται τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο όσο και διαδικτυακά, επειδή πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιούν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι εξελίξεις βασίζονται σε λίγα ενθουσιώδη μέλη του προσωπικού και δεν υπάρχει συνεκτική στρατηγική στα ιδρύματα ή στις διάφορες χώρες.

Με βάση εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των ορθών πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής, η ομάδα υψηλού επιπέδου έχει υποδείξει κατευθύνσεις για την υποστήριξη της εκπαίδευσης που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες.

Η ομάδα αποδέχεται μεν ότι τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι κύριοι φορείς για την επίτευξη αλλαγών, αλλά τόνισε την ευθύνη των δημόσιων αρχών για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την αλλαγή.

Ιστορικό Η ομάδα υψηλού επιπέδου συγκροτήθηκε το 2012 για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών ζητημάτων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Κατά το πρώτο έτος, η ομάδα διατύπωσε συστάσεις που απευθύνονταν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έκθεση σχετικά με τις «νέες μορφές μάθησης και διδασκαλίας στα πανεπιστήμια»   http://ec.europa.eu/education/library/reports/modernisation-universities_el.pdf

Πηγή: www.diorismos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *