Καθιερώθηκε η 30η Οκτωβρίου ως επίσημη γιορτή της Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 161

thessaloniki-leykos-pirgos-vasilliko-theatroΤην καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (30η Οκτωβρίου 1944) ενέκρινε χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 16ης τακτικής συνεδρίασης του.

Στη συνεδρίαση κατά την οποία τιμήθηκε η ιστορική επέτειος, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, ενώ προβλήθηκε και ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Δημοτικής Τηλεόρασης TV 100.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τους τρόπους διεξαγωγής του εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου 1944, για το 2015, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το σώμα για την πρόθεσή του να προτείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την ένταξη του εορτασμού σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, καθώς και την αλλαγή στην ονοματοδοσία οδών που φέρουν ονόματα όσων συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.

“Μετά την πάροδο πολλών ετών και κατόπιν της επιμονής και της αφοσίωσης του δημοτικού συμβούλου, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, αποκαθιστούμε την ιστορική αλήθεια για την πόλη μας” ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και δήλωσε: “οι μνήμες μιας πόλης υπάρχουν μέσα στο σώμα της, στην ψυχή της και δεν γίνεται να καταργούνται κατά περίπτωση. Η πόλη είναι γεμάτη από ιστορικά γεγονότα, που καθόρισαν την πορεία της και την πορεία του Ελληνισμού. Σήμερα δεν ξαναγράφουμε ιστορία. Η ιστορία έχει ήδη γραφτεί. Οι καταγραφές της 30ης Οκτωβρίου 1944 υπάρχουν και εμείς καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την ιστορική μνήμη που διακόπηκε”. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των εορτασμών από προηγηθείσες διοικήσεις, και συγκεκριμένα στον πρώτο εορτασμό το 1983, με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου, Θανάση Γιαννούση, στην παράταση του έως το 1986 από το Θεοχάρη Μαναβή. Τα επόμενα χρόνια η επέτειος διαγράφεται από το δημοτικό εορτολόγιο.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσίασε στο σώμα το πορτραίτο του πρώην Δημάρχου, Δημήτρη Ζάννα, το οποίο θα τοποθετηθεί στο διάδρομο που οδηγεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα πορτραίτα των άλλων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, τιμώντας έτσι τη μνήμη του, σε προσεχή εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημήτρης Ζάννας διορίστηκε μετά την πτώση της χούντας, από την τότε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε επί ένα μήνα, από τις 30 Αυγούστου 1974 ως τις 25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Χαρακτηριστική υπήρξε η φράση του: “οι Δήμαρχοι δεν διορίζονται, εκλέγονται”.

Ομιλία στη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποίησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αμισθί σύμβουλος για θέματα Τύπου, επί δημαρχίας Θανάση Γιαννούση, όταν ο τελευταίος εισηγήθηκε την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημης γιορτής της πόλης. Ο κ. Κουζινόπουλος αναφέρθηκε σε σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και δημιουργούς της Θεσσαλονίκης, όπως ο Γιώργος Βαφόπουλος, ο Γιώργος Ιωάννου και ο Νίκος Μπακόλας, οι οποίοι αποτύπωσαν τα δεινά που υπέστη η Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Κατοχής και συμπλήρωσε: “η Θεσσαλονίκη δεν ξέχασε ποτέ τα πέτρινα χρόνια και τις μεγαλειώδεις στιγμές της απελευθέρωσης. Δυστυχώς, κορυφαία γεγονότα όπως αυτό που τιμούμε σήμερα, περνούν στη λήθη, χωρίς την παραμικρή αναφορά από την επίσημη Πολιτεία, που θα έπρεπε ήδη να έχει εντάξει την ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί, δίπλα στους άλλους μεγάλους εορτασμούς. Αυτός ο ιστορικός σκοταδισμός στέρησε από το λαό μας, και κυρίως από τη νέα γενιά, τη γνώση της ιστορικής μας αλήθειας. Και όπως είναι γνωστό, χωρίς αυτή τη γνώση, το παρόν και το μέλλον καθίστανται θαμπά” κατέληξε ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του ανέφερε: “Ενισχύουμε το ενωτικό μήνυμα της συμφιλίωσης με την καθιέρωση του εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου 1944, καθώς οφείλουμε να δώσουμε στην πόλη και στους ανθρώπους που γνώρισαν τη θηριωδία του κατακτητή το βάρος που της αξίζει. Προτείνουμε την καθιέρωση πανηγυρικής συνεδρίασης με πρόσκληση ιστορικών κι επιστημόνων καθώς και μίας πανηγυρικής εκδήλωσης με πρωτοστάτη και διοργανωτή το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε ετήσια βάση, παράλληλα με άλλες δράσεις που θα συναποφασίσουμε”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη”, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δυστύχησε να είναι μια από τις μαρτυρικές πόλεις της κατεχόμενης Ευρώπης, καθώς εξοντώθηκε το συντριπτικό μέρος των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας, των Ρομά και όσων αντιστάθηκαν και έπεσαν θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων και των συνεργατών τους. “Οι ιστορικές επέτειοι πρέπει να είναι ημέρες στοχασμού για τη βασανισμένη ανθρωπότητα” τόνισε ο κ. Μηταφίδης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χωρίς απονομή ιστορικής δικαιοσύνης. “Η ιστορική αποκατάσταση έρχεται μέσα από την καταγραφή ντοκουμέντων με ζητούμενο τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς ενάντια στον ιστορικό αναλφαβητισμό, την αμνησία, την ανοχή και την τιμωρημένη ιστορική μνήμη αυτής της πόλης” κατέληξε και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαλειφθούν από τους δρόμους της πόλης τα ονόματα συνεργατών των ναζί και να αντικατασταθούν από τα ονόματα των απελευθερωτών.

“Παραχαράσσεται η ιστορική αλήθεια, η οποία για κάποιους είναι μονόπλευρη και κομματική” δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη”, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και συνέχισε: “συμφωνούμε με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά διαφωνούμε με το αιτιολογικό, καθώς υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή για το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα”.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις του κ. Ματθαιόπουλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανέφερε: “τα κηρύγματα μίσους, τα ψεύδη και η προπαγάνδα της ”Ελληνικής Αυγής” δεν έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δημοκρατικά δίνουμε βήμα σε εκείνους που ψήφισε ο ελληνικός λαός, στην κρίση του οποίου έχουμε εμπιστοσύνη”.
Στα ιστορικά γεγονότα της γερμανικής κατοχής που αποσιωπούνται, αλλά και στα γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου του 1944 που παραποιούνται από την επίσημη αστική ιστοριογραφία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Γιάννης Δελής και πρόσθεσε: “Ο ανυπέρβλητος λαϊκός ηρωισμός αλλά και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτό τον αγώνα να φθάσει έως την τελική νίκη, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης και διδαχής. Οφείλουμε πολλά στην ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, που δεν λύγισαν στα πέτρινα χρόνια της ναζιστικής κατοχής”.

“Αυτή η νίκη που σήμερα τιμούμε δεν ήταν μια μάχη μεταξύ εθνών, όπως κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας” ανέφερε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ” Γειτονιές σε Δράση”, Ελεάννα Ιωαννίδου και συνέχισε: “Ήταν μία μάχη ανάμεσα στον ολοκληρωτισμό και τη δημοκρατία, που είναι σαφές ότι συνεχίζεται και σήμερα. Είναι η μάχη που δίνουμε καθημερινά σε πολλά επίπεδα, στο δημόσιο λόγο που χρησιμοποιούμε, στη στάση μας απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, στην καθημερινότητά μας, στο σεξισμό μας, στην απαξίωση άλλων κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων, στο διαχωρισμό δυνατών και αδυνάτων”.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Γιώργος Ρακκάς, επισήμανε το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος αρνείται να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι στη διάρκεια της Κατοχής η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα που δεν έστειλε πολιτικά επιστρατευμένους για την παραγωγή του πολεμικού υλικού της Γερμανίας και κατέληξε: “Η παλλαϊκή κινητοποίηση ήταν που μας οδήγησε στη μεγάλη νίκη εναντίον του φασισμού”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 16ης Τακτικής Συνεδρίασης αποφάσισε:
• Την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής
• Τη σύσταση επιτροπής για τη διεξαγωγή του εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου 1944, για το 2015
• Την κοινοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενταχθεί ο εορτασμός στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.
• Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση επιτροπής ονοματοθεσίας, που θα εξετάσει την ονοματοδοσία μίας οδού της Θεσσαλονίκης σε “30η Οκτωβρίου”

 

Πηγή : thestival.gr

Μενού