Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα στην Αγορά Εργασίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 128

proslhpseis-300x186Τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορροφητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3 εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό – κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).

Που προσλαμβάνονται οι νέοι

Οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο – κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία).

Αυτά αναφέρονται σε έκθεση της Κομισιόν με τίτλο (European Vacancy and Requitment Report 2014). Ωστόσο, σε ότι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει την θλιβερή πρωτιά σε ότι αφορά τις απολύσεις που έχουν γίνει μέσα στην κρίση αλλά και τη χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά τις προσλήψεις.

Λόγος προσλήψεων – ανέργων

Στο ερώτημα «Ποιες χώρες είναι πρωτοπόρες στις προσλήψεις στους οικονομικούς κλάδους, οι οποίοι σήμερα απορροφούν το περισσότερο εργατικό δυναμικό»;

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στον κλάδο της φροντίδας υγείας, αναλογικά τις περισσότερες προσλήψεις κάνουν το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Λετονία. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κάνουν απολύσεις στον κλάδο αυτό. Στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στο Λουξεμβούργο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, στη Σλοβακία και στην Πορτογαλία.

Στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, οι χώρες όπου γίνονται αναλογικά οι περισσότερες προσλήψεις είναι η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Εσθονία και η Βουλγαρία. Στον κλάδο της μηχανικής, οι χώρες όπου γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις είναι η Κύπρος, η Αυστρία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Στον οικονομικό – χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στη Λετονία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας το 2,5%. Ακολουθεί η Φινλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Η Κομισιόν ορίζει πως μία πτώση στις κενές θέσεις εργασίας μεταφράζεται ως πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα υψηλά επίπεδα κενών θέσεων αντικατοπτρίζουν την βελτίωση της πορεία της οικονομίας.

Αντιθέτως η Ελλάδα κατέχει την 8η τελευταία θέση ενώ παρουσιάζει και τη χειρότερη επίδοση στις προσλήψεις ανέργων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, μιας και από τους 1,2 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 77 χιλιάδες προσελήφθησαν.

Στις πρώτες πέντε θέσεις στη λίστα των χωρών με κριτήριο τις προσλήψεις είναι η Αυστρία, τη Σουηδία, την Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Η Ελλάδα, επίσης, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.

ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ,newsedu.gr

Μενού