Μπαίνει Taxis σε εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 145

newego_LARGE_t_1101_54038560Ηλεκτρονικό «Φάκελο Ασφάλισης Υγείας», με πληροφορίες για τις επισκέψεις, τις ιατρικές πράξεις και όλες τις παροχές σε υλικά και φάρμακα, που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε ασφαλισμένο του, ενεργοποιεί ο Οργανισμός.

Οι ασφαλισμένοι από 1η Ιανουαρίου 2015 θα έχουν πρόσβαση στον προσωπικό τους «φάκελο» -με κωδικό εισόδου τον κλειδάριθμο του TAXISnet- ώστε οι ίδιοι να ελέγχουν τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν λάβει.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει το «προφίλ» του ασφαλισμένου και σε περίπτωση κατάχρησης εξετάσεων, το σύστημα θα προειδοποιεί τον Οργανισμό και δεν θα εγκρίνει… ύποπτες εξετάσεις. Επιπρόσθετα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να λαμβάνει προσωπικά μηνύματα από τον Οργανισμό.

Αρχές του νέου έτους «έρχεται» και η κάρτα ασφάλισης υγείας προκειμένου ο ασφαλισμένος να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να γίνει καμία «συναλλαγή». Οι ιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς την κάρτα. Με την εφαρμογή της, ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, θα προχωρήσει και στην κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας.

Τον ηλεκτρονικό «Φάκελο Ασφάλισης Υγείας» παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός. Όπως είπε ο υπουργός, ο φάκελος «δίνει τη δυνατότητα για πραγματικό και ουσιαστικά ταυτόχρονο έλεγχο των εξετάσεων», προσθέτοντας ότι «η βελτίωση αυτή από μόνη της θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό της συνταγογραφήσεως τόσο των φαρμάκων όσο και των διαγνωστικών εξετάσεων, χωρίς καν να χρειάζεται περαιτέρω κατασταλτικός έλεγχος».

Ο κ. Κοντός, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στον «φάκελο», υπογράμμισε πως «σήμερα το σύστημα είναι ανοιχτό από παντού. Γιατί με τον ΑΜΚΑ μόνο, ο κάθε πάροχος, είτε είναι ο γιατρός, γράφει ό,τι θέλει χωρίς να το ξέρει ενδεχομένως ο ασθενής. Το φαρμακείο εκτελεί χωρίς να ξέρει ενδεχομένως ο ασθενής. Και το διαγνωστικό κέντρο συνεργαζόμενο με ένα γιατρό, παραβατικό γιατρό, μπορεί να κάνει εξετάσεις. Αυτό σήμερα τελειώνει».

Ο «φάκελος» 
Πλέον, οι συναλλαγές κάθε ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ με παρόχους, τις οποίες αποζημιώνει ο Οργανισμός, αποτυπώνονται ως πληροφορία στην ενιαία εφαρμογή, σε πραγματικό χρόνο, καταγράφονται στο σύνολό τους και δημιουργούν τον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας κάθε ασφαλισμένου. Ο Φάκελος αποτελεί τη βάση στην οποία θα στηριχθεί το Σύστημα Κλινικού Ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα αξιοποιεί στοιχεία από τον «φάκελο», όπως π.χ. το είδος και τον αριθμό των εξετάσεων, και σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα αξιολογείται η αναγκαιότητα των πράξεων.

Γιατροί που «πιάστηκαν στα πράσα»

• Οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο – Δαπάνη εξαμήνου 2013: 43.000 ευρώ. Πραγματοποίησε σε ασθενή με γλαύκωμα, λεπτομερή οφθαλμιατρικό έλεγχο με πολλαπλές ιατρικές πράξεις εν είδει «πακέτου», οκτώ φορές

• Πνευμονολόγος στη Θεσσαλία – Δαπάνη εξαμήνου 2013: 91.000 ευρώ. Πραγματοποίησε λεπτομερή λειτουργικό έλεγχο αναπνευστικού με πολλαπλές ιατρικές πράξεις εν είδει «πακέτου» στις 1/2, 8/2, 8/3 και 13/5. Αιτιολογία πάθησης: βρογχίτιδα.

• Παθολόγος στην Αθήνα – Δαπάνη εξαμήνου 2013: 150.000 ευρώ. Σε μία μόνο ημερομηνία ζητήθηκαν για έναν μόνο ασθενή:

  • 10 εξετάσεις αίματος – Αιτιολογία: αναιμία, αρθραλγία, υποθυρεοειδισμό
  • Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας και θυρεοειδούς – Αιτιολογία: κοιλιακό άλγος, βρογχοκήλη
  • Μαστογραφία – Αιτιολογία: μαστοπάθεια
  • Triplex – Αιτιολογία: ίλιγγο

• Καρδιολόγος στη Μακεδονία – Δαπάνη εξαμήνου: 156.000 ευρώ. Συνταγογράφησε σε 11χρονο που παρουσίασε συστολικό φύσημα: τρίπλεξ καρδιάς, τρίπλεξ αορτής, ραδιοηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως.

Της Ελένης Πετροπούλου
Πηγή: imerisia.gr

Μενού