Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Κοινοποιήστε το άρθρο

xrimata_computer_2_ef_aftodioikisiΔεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2015 οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015» ανέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter εκπρόσωπος της Ένωσης. «Δεν κερδίσαμε τον αγώνα ενάντια στο χρόνο» δήλωσε και ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Ζανέτι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία, ότι οι δύο πλευρές είναι τώρα πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών για τον προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να ανέλθει σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, είχαν ανασταλεί την περασμένη Παρασκευή, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και είχε προγραμματιστεί να συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, για το οποίο θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου. Αν και σε αυτό το σημείο δεν υπάρξει συμφωνία και δεν εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός η Ε.Ε. θα περιοριστεί στο ένα δωδέκατο του τρέχοντος προϋπολογισμού ανά μήνα, έως ότου υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση.

Οι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτούνται κυρίως από τα κράτη-μέλη. Τα περισσότερα από τα χρήματα, ακολούθως ανακατανέμονται μεταξύ των 28 κρατών – μελών μέσω διαφόρων επιδοτήσεων και προγραμμάτων στήριξης.

Για το 2015, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε πίεση για έναν προϋπολογισμό ύψους 146 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένου κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο. Απο την πλευρά τους, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

 

Πηγή : thestival.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *