Στο ΦΕΚ η ρύθμιση των 100 δόσεων

Κοινοποιήστε το άρθρο

oik-300x187Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τη ρύθμιση, μέχρι 100 δόσεων, των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

​ Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι

α) έως τη Δευτέρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο Taxisnet η σχετική εφαρμογή,

β) το ύψος των χρεών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ και

γ) ότι αυτά θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014. Προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν έως τις 31 Μαρτίου 2015.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει ότι:

– Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών (η ρύθμιση των 12 δόσεων που είχε θεσπιστεί το καλοκαίρι) κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

– Έπειτα από επιλογή του οφειλέτη ρυθμίζονται:

i) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή

ii) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

– Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» (12 δόσεις) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων και των πρόσθετων ευεργετημάτων της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (σ.σ.: πρόκειται για τη ρύθμιση των 100 δόσεων).

Ειδικότερα για τους οφειλέτες που επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, οι ανωτέρω εκπτώσεις δύνανται να χορηγηθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής.

Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 θεωρείται ότι συνεχίζουν τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με τα ευεργετήματα της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, τα οποία θα υπολογιστούν μαζικά από την 1η Απριλίου 2015.

Πότε βγαίνει εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

i) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή

ii) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή

iii) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Κατεβάστε το ΦΕΚ εδω

Πηγή : diorismos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *