Διόρθωση από το Υπουργείο Οικονομικών: Ζήτησαν κλειδάριθμο και από ανήλικους στο Ε9

Κοινοποιήστε το άρθρο

ypoyrgeio_oikonomikon-2Με μια ανακοίνωση δύο γραμμών κι αφού προηγήθηκε πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων με την ανίκητη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του, το υπουργείο Οικονομικών έκανε τη πρώτη υποχώρηση- κωλοτούμπα κατά το κοινώς λεγόμενον- όσον αφορά στο Ε9, διορθώνοντας τη πρωτοφανή «πατάτα» κάποιων ευφάνταστων υπηρεσιακών παραγόντων.

Επί της ουσίας, κατόπιν παρέμβασης- αν και καθυστερημένης- του Γ.Γ.Δημοσίων Εσόδων, οι γονείς θα μπορούν και φέτος να δηλώσουν τυχόν ακίνητα που έχουν τα ανήλικα παιδιά τους, χωρίς να χρειαστεί να λάβουν ειδικούς κωδικούς και κλειδάριθμους.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην Απόφαση για το Ε9, που κινείται στα όρια του παραλογισμού ή μάλλον της τρέλας, ανέφερε ρητώς ότι για πρώτη φορά ο πατέρας ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δικούς του ηλεκτρονικούς κωδικούς για να δηλώσει τα εμπράγματα δικαιώματα που ενδεχομένως έχουν τα παιδιά του, ενώ μπορεί αντιθέτως να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του για να δηλώσει τα εμπράγματα δικαιώματα της μητέρας των παιδιών και συζύγου του!

Η επίμαχη παράγραφος, που συμπεριλαμβάνεται στην… ιστορική Απόφαση που έχει ήδη ανάψει “φωτιές” και που πρόκειται να αλλάξει, προέβλεπε ότι το Ε9 υποβάλλεται στο όνομα του ανηλίκου από τους υπόχρεους γονείς, αλλά με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου. Τι σήμαινε πρακτικά αυτό;

Πολύ απλά ότι οι γονείς θα έπρεπε να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο Taxisnet για προσωπικούς κωδικούς των ανήλικων τέκνων τους και εν συνεχεία να προμηθευτούν από τις εφορίες τον κλειδάριθμο! Πέρσι, η σχετική Απόφαση προέβλεπε ότι η υποβολή του Ε9 γίνεται στο όνομα του ανηλίκου αλλά με τους κωδικούς του υπόχρεου γονέα.

Ακόμα και το παρασκήνιο της αλλαγής αυτής είναι, όμως, απίστευτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε ιδιαίτερη νομική πίεση από κάποιες πολύ πλούσιες οικογένειες, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους, ήθελαν να χωρίσουν πλήρως τα… τσανάκια τους, ακόμα και σε επίπεδο φορολογικών δηλώσεων.

Το κακό για τους φορολογούμενους είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες ακόμα γα να αποσαφηνιστούν όλα τα απίστευτα που προβλέπει η επίμαχη Απόφαση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα «ξηλωθεί» παράγραφος προς παράγραφο με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αναμένονταν διευκρινίσεις από το βράδυ της Πέμπτης, μόλις τη Παρασκευή έγινε η ανακοίνωση των δύο γραμμών για τα ακίνητα των ανηλίκων.

Για παράδειγμα, σύγχυση εξακολουθεί να προκαλεί η αναφορά της Απόφασης στους χώρους στάθμευσης των πολυκατοικιών, καθώς ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην επικείμενη διευκρινιστική εγκύκλιο, θα διευρυνθεί ή θα περιοριστεί ο κύκλος των υπόχρεων νέας υποβολής Ε9 αλλά και όσων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο Φόρο Κατοχής ακινήτου. Με βάση την Απόφαση, για πρώτη φορά υπάρχει υποχρέωση αναγραφής των στεγασμένων κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης, από κάθε συνιδιοκτήτη με βάση το ποσοστό του.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι εάν η αυτή η υποχρέωση αφορά μόνο σε υπόγειους χώρους στάθμευσης ή και στις πιλοτές των πολυκατοικιών, αφού στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός των υπόχρεων θα αυξηθεί πολύ.

Πηγή: Του Γιώργου Παππού στο iefimerida, aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *