71.000 οφειλέτες θα μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 148

images (1)Οφειλές ύψους 770 εκατ. ευρώ θα αποπληρώσουν οι 71.000 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση. Ηδη 43.000 οφειλέτες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση, με το Δημόσιο να εισπράττει 11 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει σημαντικά τους οφειλέτες κυρίως εκείνους που έχουν μικρά χρέη στην εφορία. Σημειώνουν μάλιστα ότι στη χειρότερη περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αιτιάσεις της τρόικας για μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), περίπου το 65% των οφειλετών επιλέγει την αποπληρωμή των χρεών του σε 12 δόσεις. Ελάχιστοι είναι οι οφειλέτες που έχουν επιλέξει πάνω 60 δόσεις και αυτό διότι το 95% των οφειλών δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

–  71.000 έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ποσό που θα ρυθμίσουν ανέρχεται στα 770 εκατ. ευρώ.

–  43.000 οφειλέτες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση (σύμφωνα με στοιχεία της 3/12/2014) και εισπράχθηκαν 11 εκατ. ευρώ.

–  Το 65% των οφειλετών επιλέγει 12 δόσεις, ενώ η αμέσως επόμενη επιλογή είναι 24 δόσεις.

–  Περίπου 21.000 οφειλέτες μεταπήδησαν στη νέα ρύθμιση από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,22 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 71,5 δισ. εκ των οποίων τα 10,9 δισ. δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους. Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής αδυναμίας των φορολογουμένων.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ γίνεται αντιληπτό ότι οι φορολογούμενοι επιθυμούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι στα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι περισσότερες αιτήσεις, δεδομένου ότι οι οφειλέτες (τουλάχιστον του ιδιωτικού τομέα) θα έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει 31 Μαρτίου.

Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει με τους προσωπικούς τους κωδικούς να εισέλθουν στο Taxisnet και συγκεκριμένα: «Εφαρμογές Taxis». Στην ένδειξη «Ρύθμιση Οφειλών», ο οφειλέτης επιλέγει τον τύπο ρύθμισης Ρ3 στη συνέχεια «Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

Πρώτο βήμα: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή νέας», εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Εμφανίζεται το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση και συγκεκριμένα το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία αίτησης.

Δεύτερο βήμα: Σε πίνακα εμφανίζονται το ποσοστό της έκπτωσης, το ποσό της έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό, ο μέγιστος αριθμός δόσεων, το ποσό της δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει το πρόγραμμα ρύθμισης δόσεων στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί και να κάνει κλικ πάνω στον αριθμό των δόσεων. Αμέσως εμφανίζεται το ποσό της μηνιαίας δόσης και το συνολικό πληρωτέο ποσό.

Τρίτο βήμα: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η αίτηση «ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014» όπου τα στοιχεία του οφειλέτη είναι προσυμπληρωμένα. Με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης δηλώνει ότι έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Μενού