Αξιολόγηση του ΕΚΚΕΤο 40% των δικαιούχων Voucher παραμένει στην εργασία

Κοινοποιήστε το άρθρο

jobsΠαραμένει στην εργασία, ένα ποσοστό του 40% των δικαιούχων προγραμμάτων voucher, σύμφωνα με αξιολόγηση των σχετικών προγραμμάτων που διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων, με στόχο να εξαλείψει τις ατέλειες των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι προτεινόμενες αλλαγές από τον αξιολογητή ενσωματώθηκαν στις δύο νέες προσκλήσεις του voucher που εκδόθηκαν το καλοκαίρι του 2014. Αντικείμενο της αξιολόγησης αποτέλεσε το σύνολο των συντελεστών και παραμέτρων του προγράμματος, όπως οι ωφελούμενοι -δικαιούχοι Επιταγής εισόδου, οι πάροχοι κατάρτισης, οι μέντορες-εκπαιδευτές, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης των Παρόχων κατάρτισης, τα στελέχη των υπηρεσιών διαχείρισης, αλλά και οι επιχειρήσεις διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλάμβανε ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που αφορούσαν μεταξύ άλλων θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών, υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης και επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

Στην έκθεση του ΕΚΚΕ αποτυπώνονται με σαφήνεια τα θετικά στοιχεία του προγράμματος, ενώ διακρίνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τέτοιες δράσεις. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το Πρόγραμμα, από ποσοτικής άποψης, υλοποιήθηκε αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, τo voucher ενεργοποιήθηκε από τους δικαιούχους σε ποσοστό 84%, ενώ αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα -περίπου στο 2%- βρίσκεται τόσο η πρόωρη εγκατάλειψη της Θεωρητικής κατάρτισης όσο και η διακοπή της Πρακτικής άσκησης.

Στο 72% η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων

Περισσότεροι από 126.000 άνεργοι έδειξαν ενδιαφέρον για την «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών». Από το πρόγραμμα συνολικά ωφελήθηκαν περίπου 35.000 νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, ενώ ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αφενός καταδεικνύει την επιτυχία της δράσης και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα που θα «ανοίξουν τον δρόμο» της αγοράς εργασίας στους νέους.

Για το σύνολο του προγράμματος, διαπιστώνεται ότι η εμπλοκή των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Πρακτική άσκηση είναι απολύτως πλειοψηφική. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 3 άτομα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (71,63%) των επιχειρήσεων για την Πρακτική Ασκηση των ωφελουμένων στο σύνολο του Προγράμματος. Ακολουθούν με μικρότερα συνολικά ποσοστά συμμετοχής οι επιχειρήσεις με 4-9 άτομα προσωπικό (9,78%) και οι επιχειρήσεις με 10-29 άτομα προσωπικό (8,01%), ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ταξινομούνται ως μεγαλύτερου μεγέθους ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές, δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Το 36% συνέχισε να εργάζεται στην επιχείρηση

Ενα άλλο ενθαρρυντικό εύρημα που εντοπίζεται στην έρευνα είναι ότι σε ποσοστό 35,9%, προτάθηκε η συνέχιση της συνεργασίας του ωφελούμενου με την επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης. Εξ αυτών το 24% συνέχισε μετατρέποντας την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, το 60,5% εργάστηκε για την επιχείρηση της πρακτικής άσκησης με καλύτερους όρους από αυτούς της πρακτικής άσκησης, το 13,9% με χειρότερους και το 25,6% αυτών με ίδιους.

Ως προς τη συνάφεια του Προγράμματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στην αξιολόγηση τονίζεται ιδιαίτερα ότι η ειδοποιός διαφορά του Προγράμματος, με άλλα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται χωρίς τη χορήγηση, voucher έγκειται στη δυνατότητα-δικαίωμα κάθε ανέργου να επιλέγει ο ίδιος τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο άνεργος είναι αυτός που επιλέγει αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ως προς την αποτελεσματικότητά του, το πρόγραμμα θεωρείται επιτυχημένο, καθώς μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας και συχνά στο πλαίσιο μεγάλων και οργανωμένων επιχειρήσεων. Παράλληλα, με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση οι νέοι μαθαίνουν, γίνονται παραγωγικοί, νιώθουν χρήσιμοι και προσφέρουν, κάτι που εν τέλει είναι και το ζητούμενο.

Τα θετικά του προγράμματος επιταγών κατάρτισης

Τα κυριότερα σημεία από τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος: Πρόκειται για μία διαδικασία ελκυστική για τους νέους, αφού η αίτηση συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά και δεν επικρατεί η γραφειοκρατική λογική, ενώ αρκετοί ωφελούμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων πού θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση και βρίσκουν μόνοι τους τον κατάλληλο πάροχο κατάρτισης.

Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στη μεγαλύτερη αμεσότητα που υφίσταται, καθώς και στην ελευθερία που δίνεται στους ωφελούμενους ως προς την παροχή της δυνατότητας επιλογής του παρόχου κατάρτισης από τον ίδιο τον ωφελούμενο.

Πρόκειται για το πιο αποδοτικό πρόγραμμα έως σήμερα. Σε επίπεδο διαχείρισης, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μία διαφορετική δομή και λογική, με σαφώς λιγότερες διαδικασίες που χρειάζεται να ελεγχθούν, επομένως πρόκειται για ένα αποδοτικό πρόγραμμα. Ακόμη πιο αποδοτική υπήρξε η πράξη για τους ωφελούμενους, μιας και μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης πήγε στον τελικό δικαιούχο, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία

Πηγη: Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *