Διπλό μπόνους στη ρύθμιση για τους συνεπείς οφειλέτες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 136

images (1)Διπλό μπόνους με μείωση επιτοκίου και μεγαλύτερο κούρεμα των προσαυξήσεων έρχεται για περίπου 30.000 οφειλέτες εφόσον «αντέξουν» και παραμείνουν στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων αντί να μεταφερθούν στις 72 και 100 δόσεις της νέας ρύθμισης.

Τα κίνητρα παραμονής στην παλιά ρύθμιση είναι άκρως δελεαστικά και μάλιστα καθιστούν τις 48 δόσεις της παλιάς ρύθμισης πιο συμφέρουσες από τη νέα, ιδίως αν κρίνει κανείς ότι οι 100 δόσεις κινδυνεύουν να μην περάσουν τις «συμπληγάδες» της τρόικας, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε ούτε ο κ. Βρούτσης, καλώντας τους οφειλέτες να σπεύσουν και να ενταχθούν στις 100 δόσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν ακόμη και αν τις ακυρώσει η τρόικα!

Το σχέδιο

Τα μπόνους παραμονής στην παλιά ρύθμιση θεσπίστηκαν για τους συνεπείς οφειλέτες της παλιάς ρύθμισης και θα προσδιορίζονται σε νέα απόφαση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας αλλά και με βάση τις εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών του ΚΕΑΟ, όσοι συνεχίζουν στην παλιά ρύθμιση θα έχουν δυο πρόσθετα κίνητρα για να παραμείνουν σε αυτήν, που είναι:

1 Η αναδρομική μείωση του επιτοκίου της κύριας οφειλής από το 8,05% στο 4,56% που είναι το επιτόκιο της νέας ρύθμισης.

2 Η αναδρομική μείωση των προσαυξήσεων με τα ποσοστά που προβλέπει η νέα ρύθμιση για τον ίδιο αριθμό δόσεων και επιπλέον με ένα πρόσθετο ποσοστό μείωσης 20%.

Επανυπολογισμός

Με τα δυο αυτά κίνητρα θα επανυπολογιστεί το ποσό της οφειλής, ενώ οι δόσεις θα μειωθούν αναδρομικά και θα «περάσουν» στα ποσά που θα πληρώνουν οι οφειλέτες από εδώ και πέρα μέχρι τη λήξη της ρύθμισης.

Για παράδειγμα: Οφειλέτης που εντάχθηκε σε ρύθμιση των 48 δόσεων τον Ιούνιο του 2013 και είχε μείωση προσαυξήσεων 25%, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης ήταν 8,05%.

Μέχρι τον Νοέμβριο έχει πληρώσει 17 δόσεις, ενώ του υπολείπονται 31 για να εξοφλήσει την οφειλή. Συνεχίζοντας τη ρύθμιση, θα πάρει τη μείωση των προσαυξήσεων που προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις 48 δόσεις, δηλαδή 60% και ένα 20% επιπλέον ως κίνητρο παραμονής.

Η μείωση των προσαυξήσεων θα είναι 80% και θα υπολογιστεί όχι από εδώ και πέρα, αλλά εξαρχής από την ένταξη στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2013. Η οφειλή θα υπολογιστεί επίσης εξαρχής, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2013 με 4,56%. Ο συνδυασμός των δυο αυτών μπόνους μειώνει το ποσό της δόσης που θα έπρεπε να πληρώνει ο εν λόγω οφειλέτης από τον Ιούνιο του 2013.

Η μείωση αυτή θα υπολογιστεί για τους 17 μήνες που έχει ήδη πληρώσει και θα συμψηφιστεί με τις επόμενες 31 δόσεις κατεβάζοντας ακόμη πιο κάτω το μηνιαίο ποσό που θα πληρώνει. Αν ο οφειλέτης είχε χρέος 10.000 ευρώ και 2.000 προσαυξήσεις και πληρώνει 275 ευρώ μηνιαία δόση, με τα μπόνους παραμονής στην ίδια ρύθμιση θα πληρώνει 216 ευρώ.

Προτροπή

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας καλεί τους οφειλέτες να «τρέξουν» και να ενταχθούν ως το τέλος του 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και αν υπάρξουν αλλαγές ή και βίαιη κατάργηση της ρύθμισης πριν από το τέλος Μαρτίου, θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να θιγούν όσοι έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν.

Εως σήμερα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 39.387 πολίτες και έχουν ρυθμιστεί οφειλές περίπου 750.000.000 ευρώ, ενώ τα Ταμεία εισέπραξαν ως τώρα 34.915.603 ευρώ. Οι πλειονότητα των οφειλετών όμως παραμένει εκτός ρύθμισης, ενώ οι συνεπείς οφειλέτες περιμένουν τα μπόνους του υπουργείου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αξιολόγηση του ΕΚΚΕΤο 40% των δικαιούχων Voucher παραμένει στην εργασία
Προηγούμενο άρθρο
ΕΣΠΑ: Ενίσχυση για ανέργους και μικρομεσαίους
Μενού