ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: «Μπαίνει Φρένο» στη μείωση των μισθών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 121

kuria-dimosio-poioi-misthoi-meiwnontai-poioi-auksanontai_1.w_hrΣύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο γενικός δείκτης μισθών κατέγραψε αύξηση 4,8% ύστερα από 16 τρίμηνα συνεχόμενης πτώσης. Μετά την εποχική διόρθωση των στοιχείων, ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 2,1%, ενώ θετικό πρόσημο είχε και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από 14 διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα. Οπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στον συγκεκριμένο δείκτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε ορισμένες επιχειρήσεις ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αν ληφθεί υπόψη η διόρθωση των ημερών, τότε η αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανέρχεται στο 7% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2014.

Οι αποδοχές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2014 η μέση μείωση των αποδοχών ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι την προηγούμενη διετία. Ειδικότερα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2% στον επιχειρηματικό τομέα. Η πτώση αποδίδεται στις μειώσεις των αποδοχών στον τραπεζικό τομέα κατά 6,3% και κατά 1,4% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3% (δηλαδή περισσότερο από τις ακαθάριστες αποδοχές), λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από 1η Ιουλίου 2014.

Για το 2015 η ΤτΕ εκτιμά πως οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθούν κατά 0,1% και οι μέσες πραγματικές αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6%. Η μικρή άνοδος αποδίδεται στην πρόβλεψη για αύξηση κατά 1% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα και κατά 0,4% στον δημόσιο. Επίσης η ΤτΕ θεωρεί ότι σε κανέναν κλάδο της οικονομίας δεν θα σημειωθεί πτώση των αποδοχών.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Λογιστές στην Ανδρεάδης Homestores
Προηγούμενο άρθρο
Οι Κινέζοι θα επεκτείνουν την υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Ελλάδα
Μενού