Δείτε την ρύθμιση για την αναχρηματοδότηση δανείων των ΟΤΑ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 148

otaΔάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς  της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση παλαιών τους δανείων, μπορούν πλέον να συνάπτουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με διάταξη που βρίσκεται στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας («Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας»)

Η σύναψη των εν λόγω δανείων γίνεται χωρίς τις προϋποθέσεις του «Καλλικράτη» ( άρθρο 264 παρ. 1) και εφόσον υπάρχει απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή των περιφερειακών συμβουλίων.

Επίσης το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να χορηγεί δάνεια για την αναχρηματοδότηση προς εξυγίανση μόνο των δήμων και των περιφερειών, των συνδέσμων, ενώσεων και νομικών τους προσώπων.

Οι όροι και προϋποθέσεις χρηματοδότησης καθορίζονται κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις ένταξης των ΟΤΑ στην ρύθμιση θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ωστόσο η ρύθμιση της παραπάνω κατηγορίας δανείων πρέπει να γίνει εντός της αποκλειστικής προθεσμίας έως 31/12/2015 και  εφόσον έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα έως 30/6/2015, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, από την 1η Ιανουαρίου 2016, «τα χρεωστικά ανοίγματα που ρυθμίζονται ως άνω ή βεβαιώνονται επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας από 1/7/2013 μέχρι την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος. Επιπροσθέτως για τα χρεωστικά ανοίγματα που ρυθμίζονται, αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οικείων δήμων».

Δείτε ολόκληρο το πολυσέλιδο ΦΕΚ  ΕΔΩ (άρθρο 81)

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού