Μια στις πέντε επιχειρήσεις διοικείται από γυναίκα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 132

ginaikesΠερισσότερο αποτελεσματικές σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους και με υψηλό επίπεδο μόρφωσης είναι οι γυναίκες μάνατζερς στην Ελλάδα, οι οποίες κερδίζουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου με τα προσόντα και τις ικανότητές τους στη διοίκηση.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2013 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μάνατζερς πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 8,5% έναντι 6,4% του συνόλου των εταιρειών, ενώ παράλληλα εμφάνισαν θετικό πρόσημο και στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα (περιθώριο καθαρού κέρδους: +1,5%), όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε ζημίες (-1,2%). Α

υτό επιβεβαιώνεται και σε άλλη έκδοση της ICAP με τις «500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2013, καθώς από αυτές τις 500 εταιρείες το 8% διοικείται από γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 16% έναντι 11,2% του συνόλου».

Σήμερα, σχεδόν μία στις πέντε εταιρείες στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο και περισσότερες ευκαιρίες, σε έναν χώρο που για χρόνια θεωρούνταν προνομιακό πεδίο των ανδρών.

Ειδικότερα, περίπου 4.600 εταιρείες στη χώρα μας έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 19,6% επί συνόλου εταιρειών 23.450, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 2013 που ήταν στο 20,5% του συνόλου), με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να είναι μικρού μεγέθους.

Ειδικότερα, γυναίκες επικεφαλής έχουν το 22% των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ), 15% των μικρών (από 2 εκατ. ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ), 12% των μεσαίων (από 10 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ) και 6% των μεγάλων (με τζίρο μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ).

Εργατικές και μορφωμένες 

Την ίδια ώρα, όπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 880 μεγαλύτερες εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού σχεδόν οι μισές κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο πουδών, ενώ δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες επικεφαλής συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία τους και ταυτόχρονα εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 57% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, παρότι έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 80% αυτών έχουν παιδιά.

Πωλήσεις

Είναι πολύ ικανοποιημένες από όσα έχουν πετύχει (90%), θέτουν τη σταδιοδρομία τους πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (93%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση, αφού το 76% βλέπει σε πέντε χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, οι γυναίκες επικεφαλής βλέπουν πλέον αρκετά πιο αισιόδοξα το μέλλον, διατηρώντας τους υψηλούς στόχους τους για αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας τους το 2014 (60%). Μεγαλύτερη αισιοδοξία διαγράφεται για το έτος 2015, καθώς τέσσερις στις πέντε (80%) προβλέπουν επίσης αύξηση των συνολικών τους πωλήσεων.

Του Γιώργου Μανέττα
Πηγή: imerisia.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στα καταστήματα Media Saturn
Προηγούμενο άρθρο
Nέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και μειωμένος φόρος για 40.000 ιδιοκτήτες
Μενού