Nέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και μειωμένος φόρος για 40.000 ιδιοκτήτες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 150

akinitaΓια όσους προκύψουν μειώσεις φόρου, εφόσον έχουν καταβληθεί κάποιες δόσεις τότε το ποσό που απομένει θα υπολογιστεί εκ νέου με συμψηφισμό του φόρου που έχει ήδη πληρωθεί.

Ενα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναζητήσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διόρθωσαν την περιουσιακή ή και την εισοδηματική τους εικόνα.

Για περίπου 40.000 από αυτούς η νέα εκκαθάριση οδηγεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 20% στον φόρο καθώς το 2013 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικονομικά αδύναμους φορολογουμένους που δικαιούνται έκπτωση 50% και τρίτεκνους, πολύτεκνους ή ανάπηρους που έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΦΝΙΑ.

Όμως για τους υπόλοιπους 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς μετά τη διόρθωση-συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους και τη διασταύρωση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνται τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί με την προηγούμενη μαζική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, στα τέλη Οκτωβρίου.

Τότε, είχαν αναρτηθεί 1,4 εκατομμύρια νέα εκκαθαριστικά με σχεδόν ένας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων να παίρνουν εκπτώσεις 20% , 50% ή και πλήρη απαλλαγή. Για όσους προκύψουν μειώσεις φόρου, εφόσον έχουν καταβληθεί κάποιες δόσεις τότε το ποσό που απομένει θα υπολογιστεί εκ νέου με συμψηφισμό του φόρου που έχει ήδη πληρωθεί. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους χάνουν τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή.

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται εκ νέου, συμψηφίζεται με το φόρο που έχει ήδη πληρωθεί και το νέο ποσό του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι φορολογούμενοι που διόρθωσαν στοιχεία των ακινήτων τους θα διαπιστώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά:

  • Μείωση φόρου 20% για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί σωστά με τις αρχικές δηλώσεις και συγκεκριμένα δεν είχε συμπληρωθεί το Ε2.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 50% εφόσον, μετά τις διορθώσεις, είχαν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα το 2013 χαμηλότερο από 9.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων του 2014 δεν υπερέβαινε τα 150 τ.μ και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνούσετα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον, μετά τις διορθώσεις το οικογενειακό εισόδημα του 2013 ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί) και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που βρίσκονταν στην κατοχή του φορολογούμενου το 2014 ήταν μικρότερο από 150 τ.μ.

Πηγή: imerisia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μια στις πέντε επιχειρήσεις διοικείται από γυναίκα
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στο Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental Group
Μενού