Ποιοι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ;

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 156

ekloges-300x200Τους εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 καταγράφει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη.

Η εγκύκλιος αφού υπενθυμίζει ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και της παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012 ΦΕΚ 57Α΄), υποχρεωτική», καταγράφει τις εξαιρέσεις, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012):

1) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

2) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012).

3. Για διάφορους εξαιρετικούς λόγους όπως:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Επίσης, κάτι που η εγκύκλιος δεν το αναφέρει, δεν θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997 (δηλαδή, οι 18χρονοι), καθώς δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αιτήσεις για Συμβούλους στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης»
Προηγούμενο άρθρο
57 Θέσεις Εργασίας σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο στον ΕΛΓΑ
Μενού