Οι 9.500 που απολύθηκαν από το Δημόσιο θα επιστρέψουν άμεσα

Κοινοποιήστε το άρθρο

dhm ypaΟ ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να φύγουν μνημόνια και τρόικες, δήλωσε την Πέμπτη ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στον Βήμα 99,5. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμα οκτώ νομοσχέδια και πρώτες προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της 13ης σύνταξης για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ, κατάργηση της διαθεσιμότητας και επαναπρόσληψη των 9.500 που απομακρύνθηκαν μέσω της διαδικασίας αυτής.

«Πρώτο μέτρο από τα συμβολικά θα είναι η επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους ηλικιωμένους στα 360 ευρώ, για όσους κυρίως ήταν ομογενείς» είπε ο κ. Στρατούλης.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, για να απαλλαγούν από τη σταδιακή δήμευση της περιουσίας τους τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη περιουσία. Έχει υπολογίσει ότι θα χαθούν 2 δισ. ευρώ που θα μπουν στο συνολικό πακέτο της Θεσσαλονίκης που στοίχιζε 11,3 δισ. και είχε πει σαφώς τις τέσσερις πηγές που θα αντλούνταν αυτοί οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος.

» Πρώτον, θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Καταλαβαίνετε ότι με κοινή συμφωνία, ορισμένα πράγματα έτσι παγώνουν. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για τις δανειακές συμβάσεις θα γίνει για να διαγραφεί, για να απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους. Μνημόνια εμείς έχουμε πει ότι δεν αποδεχόμαστε. Οι δανειακές συμβάσεις είναι για τα λεφτά, τα μνημόνια είναι για τα μέτρα. Μνημόνια και μέτρα, εμείς δεν δεχόμαστε.

» Η χώρα μας, εφόσον χρειάζεται να δανείζεται, θα δανείζεται όπως οι υπόλοιπες κανονικές χώρες. Χωρίς μνημόνια και εξευτελιστικά προαπαιτούμενα. Η τρόικα γιατί να ξαναέλθει; Εμείς, όταν θα αναδειχθούμε σε κυβέρνηση, το πρώτο δεν θα είναι να συζητάμε για εφαρμογή προαπαιτουμένων, αλλά για εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να φύγουν μνημόνια και τρόικες».

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στρατούλης ανέφερε: «Σας λέω ότι έχουμε έτοιμα, πανέτοιμα οκτώ νομοσχέδια, υπογεγραμμένα. Τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής μας θα τα καταθέσουμε. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 13ης σύνταξης για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ, κατάργηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, προστασία από απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση πολιτικής επιστράτευσης απεργών, μια σειρά μέτρα για τα ΑμΕΑ. Πρώτο μέτρο από τα συμβολικά θα είναι η επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους ηλικιωμένους, στα 360 ευρώ, για όσους κυρίως ήταν ομογενείς.»

Αναφορικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα σημείωσε: «Οι 9.500 που απολύθηκαν με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα επιστρέψουν. Το κόστος είναι πολύ μικρό. Η αξιολόγηση αυτής της μορφής καταργείται και το έχουμε ανακοινώσει στο πρόγραμμά μας. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά με σύγχρονες διαδικασίες, αξιοκρατικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.»

Τέλος, μιλώντας για τις τράπεζες δήλωσε: «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που είναι και ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές και δεν έχουν κανένα πρόβλημα σήμερα και νομίζω ότι η όποια παραπέρα συζήτηση γι’ αυτό το θέμα πλέον βλάπτει και τις ίδιες τις τράπεζες και την εθνική μας οικονομία.»

Πηγή: e-dimosio.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *