Άνω κάτω με το θεσμό των ΤΕΙ

Κοινοποιήστε το άρθρο

foititesΣαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσανατολίζεται στην ενσωμάτωση Τμημάτων ΤΕΙ σε όμορα πανεπιστήμια και στη μετατροπή ορισμένων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια τεχνολογικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, Τμήματα των ΤΕΙ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, ενδέχεται να γίνουν αναβαθμισμένα ΙΕΚ.

Όπως δήλωσε στον «Α» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, η διαδικασία αυτή θα είναι μακροχρόνια και δε θα αιφνιδιάσει κανέναν, καθώς αρχίζει διαβούλευση από το φθινόπωρο με όλους τους εμπλεκόμενους και ενεργό ρόλο της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας) για το σχεδιασμό ενός ενιαίου χάρτη εκπαίδευσης και έρευνας.

Στην πρόσφατη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ιδρυμάτων, καθώς οι διοικήσεις ζητούν εδώ και χρόνια να δοθεί η δυνατότητα απονομής διδακτορικών διπλωμάτων.

Νέος χάρτης

«Απαντώντας στο αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των ιδρυμάτων και την εκχώρηση της αρμοδιότητας να απονέμουν διδακτορικά διπλώματα, όπως τα πανεπιστήμια, ο υπουργός αρχικά και διευκρινιστικά εγώ στη συνέχεια δηλώσαμε ότι εμείς έχουμε στις προθέσεις μας το σχεδιασμό ενός ενιαίου χάρτη εκπαίδευσης και έρευνας για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Χασάπης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτού του χάρτη θα δούμε όλα τα ζητήματα, που αφορούν την ακαδημαϊκή αναβάθμιση κάποιων ΤΕΙ και ενδεχομένως την ένταξη των Τμημάτων τους σε όμορα πανεπιστήμια». Την ίδια στιγμή, εάν οι ειδικότητες των ΤΕΙ δε σχετίζονται με αυτές των όμορων πανεπιστημίων, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τα ΤΕΙ να μετατραπούν σε αυτόνομα πανεπιστήμια τεχνολογικού χαρακτήρα. Εάν κάποια Τμήματα των ΤΕΙ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, ενδέχεται να γίνουν τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης. «Κάποια Τμήματα ΤΕΙ που, λόγω περιεχομένου ή ανυπαρξίας υποδομών, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι πανεπιστημιακές σχολές θα μεταπέσουν σε ένα είδος αναβαθμισμένων ΙΕΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χασάπης.

Σε αυτήν τη διαδικασία της αξιολόγησης σχεδιάζεται να ενταχθούν και κάποια Τμήματα των Πανεπιστημίων, που ενδεχομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς «πολλά από αυτά είναι εξειδικεύσεις ή κατευθύνσεις μεταπτυχιακών σπουδών», όπως εξήγησε ο κ. Χασάπης εκτιμώντας πως αυτά μπορούν να γίνουν τμήματα μεταπτυχιακής ειδίκευσης.

Οι διδάσκοντες

Διαβεβαιώσεις για τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ έδωσε ο κ. Χασάπης καθιστώντας σαφές ότι θα ενταχθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες του πανεπιστημιακού προσωπικού.

«Σε κάθε περίπτωση το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ αποτελεί για μας προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η θέση τους δε θα γίνει δυσμενέστερη και έπειτα από κρίση θα ενταχθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες του πανεπιστημιακού προσωπικού (ΔΕΠ, ειδικό τεχνολογικό προσωπικό ΕΔΙΠ κ.λπ). Για όλες τις βαθμίδες που υπάρχουν στα ΤΕΙ υπάρχουν αντίστοιχες και στα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Χασάπης επισημαίνοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν εκεί που θα ενταχθούν τα τμήματά τους.

Ο κ. Χασάπης υποστήριξε πως οι αλλαγές, που σχεδιάζονται, δεν αποτελούν σχέδιο ΑΘΗΝΑ, διότι είναι εντελώς διαφορετική η λογική τους. «Για μας προέχει η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ χαρακτηρίστηκε από αρκετές ιδιοτέλειες με συνέπεια να μην αποτελέσει ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Το σχέδιό μας ξεκινά από ακαδημαϊκά κριτήρια και αναπτυξιακά. Θέλουμε να κάνουμε μία μεταρρύθμιση που θα κρατήσει και θα είναι ουσιαστική», τόνισε ο κ. Χασάπης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα διάσπαρτα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, συχνά με εξαιρετικές εγκαταστάσεις που δε αξιοποιούνται πλήρως.

«Δεν καταργούνται…»

Χτες, το απόγευμα ο κ. Χασάπης εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί κατάργησης των ΤΕΙ ξεκαθαρίζοντας πως δεν προέβη ποτέ σε ανάλογη δήλωση. «Στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ της περασμένης Παρασκευής διατυπώθηκαν σκέψεις για αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων ουδέποτε περιελήφθη το ζήτημα της κατάργησης των ΤΕΙ. Τίτλοι σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στην κατάργηση των ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», επισήμανε ο γενικός γραμματέας.

Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ

Τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας για τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για τη σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας αποφάσισε η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου, η υπόσταση των ΤΕΙ δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια.

«Οποιαδήποτε μεταβολή στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Απονομή διδακτορικών

 

Τα μέλη της Συνόδου έθεσαν υπόψη του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και του γενικού γραμματέα το ζήτημα της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ιδρυμάτων, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών (απονομή διδακτορικών διπλωμάτων) στα ΤΕΙ ως θεσμοθετημένου τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισαν επιβεβλημένη την άμεση, ορθολογική και οριστική επίλυση του ζητήματος της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των Τμημάτων ΤΕΙ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σπουδές τους.

Συνθήκες ασφυξίας

«Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα την τελευταία πενταετία κατά 70%-77% δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και φέτος χωρίς ρεαλιστική οικονομική ενίσχυση είναι εντελώς αδύνατη η λειτουργία των Ιδρυμάτων», σημειώνει η Σύνοδος. Οι διοικήσεις των ΤΕΙ θεωρούν επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε τα ΤΕΙ να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς στόχους που προβλέπονται στην αποστολή τους.

«Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς, στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, για τα θέματα ενίσχυσης των Ιδρυμάτων σε προσωπικό και πόρους δήλωσε ότι είναι γνώστης της κατάστασης και ότι συστρατεύεται με τα Ιδρύματα, επιδιώκοντας την επίλυσή τους στο μέτρο του δυνατού και σε συνάρτηση με τις γενικότερες οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Αν και δεν υπήρξε η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης και διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λόγω εσπευσμένης αποχώρησής της, θέση της Συνόδου είναι ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως παράλληλος τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ανώτατης παιδείας, όπου εκπαιδεύεται ο μισός φοιτητικός πληθυσμός της χώρας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: aggelioforos.gr
της Λίνας Κοϊνα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Μία απάντηση στο “Άνω κάτω με το θεσμό των ΤΕΙ”

  1. και τα προηγούμενα παιδιά που έχουν πτυχία ΤΕΙ και στη συνέχεια τα τμήματα τους γίνουν πανεπιστημιακά θα είναι δύο κατηγοριών δηλαδή Πτυχία τεχνολογικών ιδρυμάτων και πτυχία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με το ίδιο αντικείμενο;; νομίζω ότι οι προηγούμενοι θα είναι αδικημένοι ή κάνω λάθος;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *