Έρευνα : Τι θα γίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα το 2015

Κοινοποιήστε το άρθρο

kuria-dimosio-poioi-misthoi-meiwnontai-poioi-auksanontai_1.w_hrΜία στις 2 επιχειρήσεις δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις στους εργαζόμενους ενώ μόλις 6% των εταιρειών προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, κάτι που δείχνει ότι πέρυσι περιορίστηκε η απώλεια εισοδήματος.

Μάλιστα, μόνο 2 εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών μέσα στο 2015 κι αυτό δείχνει αφενός την αισιοδοξία για καλυτέρευση των οικονομικών και αφετέρου ότι οι αποδοχές έχουν «πιάσει πάτο».

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG με τίτλο Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών, όπου καταγράφονται οι μισθολογικές τάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μελετήθηκαν 139 διαφορετικές θέσεις εργασίας, σε δείγμα 173 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι:

Έρευνες Αποδοχών και Παροχών των αντίστοιχων ετών για το σύνολο της αγοράς (Μέσοι Όροι)*:

  • 52% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2014 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (για το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 58%).
  • Μόλις 6% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (για το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%).
  • Το 87% των εταιρειών που έχουν πολιτική χορήγησης πριμ απόδοσης προχώρησε στην καταβολή του το 2014 για τα αποτελέσματα του 2013, για το προσωπικό των πωλήσεων που διαθέτει, ενώ το 79% των εταιρειών, προχώρησε στην καταβολή του το 2014 για τα αποτελέσματα του 2013, για το λοιπό προσωπικό. Τα ποσοστά για τα αποτελέσματα του 2012, καταβλήθηκαν από το 83% και το 75% των εταιρειών αντίστοιχα.

Τι θα γίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα το 2015

Μισθολογικές αυξήσεις

Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, αυτές που δόθηκαν το έτος 2014 κινήθηκαν στο 1,5% (διάμεσος), ενώ για το 2015 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2% (διάμεσος). Στο διάγραμμα γίνεται σύγκριση μεταξύ των προβλέψεων για το 2015 και των πραγματικών αυξήσεων για το 2014 ανά κλάδο και για το σύνολο της αγοράς (διάμεσος, χωρίς μηδενικές τιμές).

Το 6% του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων μέσα στο 2014 και η μέση μείωση ανήλθε στο 11,8%. Μόνο 2 εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών μέσα στο 2015.

Η διαχρονική παρουσίαση των μισθολογικών στοιχείων μίας συγκεκριμένης θέσης στην ελληνική αγορά προσφέρει χρήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των επιχειρήσεων, αφού παρουσιάζει τον αντίκτυπο των τάσεων της αγοράς τόσο στις συνολικές αποδοχές της θέσης, όσο και στην αναλογία μεταξύ σταθερών και μεταβλητών αποδοχών.

Προκειμένου η παρουσίαση να διεξαχθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο ομογενοποιημένα και συγκρίσιμα στοιχεία, το δείγμα μας αποτελείται από Διευθυντές Τμήματος Πωλήσεων που έχουν ανάλογες αρμοδιότητες και προσόντα με την περιγραφή θέσης που φαίνεται στο πλαϊνό γράφημα.

Στο διάγραμμαπαρουσιάζονται διαχρονικά αποτελέσματα για τη θέση του Διευθυντή Τμήματος Πωλήσεων από το 2007 έως το 2014 που αφορούν στις Βασικές Ετήσιες Μεικτές Αποδοχές και το Μεταβλητό Πριμ Απόδοσης, όπως αποτυπώνονται στις Γενικές Έρευνες Αποδοχών και Παροχών των αντίστοιχων ετών για το σύνολο της αγοράς (Μέσοι Όροι).

Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα, η έρευνα δείχνει ότι:

  • Ο ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων για το 2013 ανήλθε στο 4,6% (μέσος όρος) και παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.
  • 21% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσε τον αριθμό των θέσεων εργασίας το 2014.
  • Το 42% των εταιρειών του δείγματος παρέχει Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που αποχωρούν με απόφαση της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου ποσοστού των εταιρειών για το 2013 (37%).
  • 13% των εταιρειών του δείγματος στράφηκε στη μερική ή στην πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) κατά τη διάρκεια του 2014.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν μικρή αύξηση του ρυθμού οικειοθελούς αποχώρησης, δείχνοντας μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων για το έτος 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: thestival.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *