Πιθανούς τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 34

αρχείο λήψης (14)Πιθανούς τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία, εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Νικολάι Φιόντοροφ.

Οι ρώσοι μελετούν τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από την Ελλάδα. Θα ήταν λοιπόν δυνατόν να εξαιρεθούν οι «έμμεσες εισαγωγές», κατά τις οποίες ελληνικά φρούτα και λαχανικά να εισάγονται ως πρώτη ύλη από μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων στη Ρωσία

Ο κ. Φιόντοροφ επισήμανε ωστόσο ότι «μελετούμε ποιες πολιτισμένες δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις τους» προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, «υπάρχουν μερικές, δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης, όμως δεν υπάρχει προς το παρόν τελική απόφαση».

Εκκλήσεις

Η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Rosbusinessconsulting» υπενθυμίζει στο άρθρο της για το θέμα τις εκκλήσεις ορισμένων ηγετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αρθεί πλήρως ή εν μέρει το εμπάργκο εισαγωγών που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της.

Αναφέρεται δε συγκεκριμένα στις, προ μηνός, συνομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, και ειδικότερα στην άρση των απαγορεύσεων για τα ροδάκινα, τη φράουλα και τα εσπεριδοειδή.

«Εμμεσες εισαγωγές»

Στις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα από το καθεστώς των κυρώσεων, που απαγορεύει τις απευθείας εισαγωγές φρούτων, όμως θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν οι «έμμεσες εισαγωγές», κατά τις οποίες φρούτα και λαχανικά εισάγονται ως πρώτη ύλη από μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων.

Τέτοιες μεικτές ελληνορωσικές εταιρείες μεταποίησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη Ρωσία και να εισάγουν αποκλειστικά ελληνική πρώτη ύλη, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πεσκόφ.

Θυμίζουμε ότι, έπειτα από αίτημα του Ελληνα υπουργού, ο κ. Αλεξέενκο είχε δεσμευθεί να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο που είχε επιβάλει από τον περασμένο Αύγουστο η Ρωσία.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στη ΔΕΗ ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α”
Προηγούμενο άρθρο
Οι αποδείξεις που κερδίζουν
Μενού