AP: Αποζημιώσεις και για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 134

lefta10Αποζημιώσεις από τη Γερμανία προσανατολίζονται να διεκδικήσουν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

«Ήταν το έτος 1943, όταν οι Ναζί εκτόπιζαν τους Εβραίους της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου της Πολωνίας», αναφέρει το δημοσίευμα με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 15ης Μαρτίου για τα 72 χρόνια από την επιβίβαση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν το εισιτήριό τους για τα τρένα που τους μετέφεραν.

Ο λογαριασμός για 58.585 Εβραίους που στάλθηκαν στο Άουσβιτς ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Ο δημοσιογράφος, Φρανκ Τζόρντανς, επισημαίνει ότι αυτό το ποσό παρέμενε «ξεχασμένο» όμως σήμερα«επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα στο πλαίσιο της αυξανόμενης πικρής διαμάχης ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».

Το Associated Press φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος διευκρινίζει ότι η κοινότητα προσανατολίζεται, 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, να διεκδικήσει από τη Γερμανία τα ποσά που είχαν καταβάλει οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ως αντίτιμο για το εισιτήριο του ταξιδιού με το τρένο προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει πως μια κίνηση εκ μέρους των Εβραίων της Θεσσαλονίκης «θα βολέψει τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την τρέχουσα κρίση χρέους της Ελλάδας στις γερμανικές επανορθώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου
Προηγούμενο άρθρο
Η νέα μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ : Προσλήψεις «εξπρές» στο υπουργείο Οικονομικών
Μενού