Ρεύμα με «έκπτωση» στις βιομηχανίες αν δεν δουλεύουν τις ώρες αιχμής

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 137

deh-logariasmos_425xΠέρασε από σαράντα κύματα, αλλά τελικά φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνει πράξη το μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις βιομηχανίες, που το περιμένουν πως και πως από το φθινόπωρο του 2013, καθώς πρόκειται για ένα από τα κρίσιμα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Εχοντας αντιληφθεί τη σημασία του για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βαριάς βιομηχανίας, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης φαίνεται έτοιμο να υπογράψει την απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας», της δυνατότητας δηλαδή διακοπής ή μείωσης της παροχής ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, έναντι μίας αποζημίωσης όταν ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κρίνει ότι είναι αναγκαίο (επειδή για παράδειγμα υπάρχει μικρή προσφορά ισχύος και μεγάλη ζήτηση, απόρομη πτώση παραγωγής των ΑΠΕ, κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ, το υπουργείο είναι έτοιμο να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε όσες βιομηχανίες το επιθυμούν να περιορίζουν τη λειτουργία τους το πρωί και το μεσημέρι, και αντ’ αυτού να δουλεύουν τα βράδια, απορροφώντας την περίσσεια ενέργεια που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η οποία ούτως ή άλλως μένει ανεκμετάλλευτη.

Απόδειξη των παραπάνω, αποτελεί η χθεσινή δήλωση Λαφαζάνη προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μετάλλου με τους οποίους και συναντήθηκε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται θετικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνάντηση του υπουργού για το θέμα με την ηγεσία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να υπάρξει ακόμη και αύριο, μαζί .

Πρόκειται για ένα μέτρο που συζητούσε επί ένα και πλέον χρόνο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου με την Κομισιόν και την τρόικα, η οποία το είχε μπολοκάρει έχοντάς το χαρακτηρίσει ως «κατάφωρη κρατική ενίσχυση».

Τελικά, και έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις, η Κομισιόν άναψε τον περασμένο Οκτώβριο το “πράσινο φως” για τη διακοψιμότητα που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ενωσης, ωστόσο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, ουδέποτε υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ε. Επιτροπής που είχε εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο, η αποζημίωση που θα καταβάλλει στην συμβαλλόμενη βιομηχανία ο ΑΔΜΗΕ θα είναι ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ετησίως, με ανώτατο πλαφόν οφέλους επί της τιμής της μεγαβατώρας τα 15 ευρώ.

Η διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορεί μια βαριά βιομηχανία να επωφεληθεί από τη διακοψιμότητα είναι συγκεκριμένη και προβλέπει «σπάσιμο» του ποσού σε μηνιαίες δημοπρασίες.

Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός θα αφορά σε μια ισχύ της τάξης των 500MW ωστόσο κάθε μήνα η ισχύς αυτή θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ΑΔΜΗΕ για πρωτογενή και δευτερογενή εφεδρεία.

Υπογραμμίζεται ότι μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα παραγωγικής ισχύος, ωστόσο ακόμη και σήμερα οι κώδικες προβλέπουν – κάτι που εφαρμόζεται στην πράξη – ένα ποσό που κυμαίνεται από 350 έως και 650MW δευτερεύουσας εφεδρείας ανάλογα με τη χρονική στιγμή της ημέρας και τις ανάγκες του συστήματος.

Πρακτικά όσο πιο μεγάλη είναι η διείσδυση των ΑΠΕ, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες για εφεδρείες.

Προκειμένου να συμμετάσχει μια βιομηχανία στις δημοπρασίες θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 5 MW. Οσο για τις δημοπρασίες, αυτές θα είναι ανταγωνιστικές. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η τιμή εκκίνησης θα είναι μεν τα 100 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβατ ετησίως που θα σπάει στους 12 μήνες (8333 ευρώ ανά μεγαβάτ) ωστόσο η κάθε βιομηχανία θα μπορεί να προσφέρει και χαμηλότερη τιμή.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πιστοποίηση Αγροτών και Δωρεάν Tablet
Προηγούμενο άρθρο
«Παγώνουν» με τροπολογία οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Μενού