«Μπλόκο» ΙΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 29

ikaΠρωτοφανή απόφαση με την οποία αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, πήρε το ΙΚΑ εκδίδοντας σχετική οδηγία στις 12 Αυγούστου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού μνημονιακού νόμου 4336/15, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ’ ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη!

Ωστόσο αν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Αν δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη!

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα κάνει λόγο για εντολή του ΙΚΑ να μην απονέμονται νέες, κανονικές ή προσωρινές συντάξεις σε όσους κατέθεσαν αίτηση μετά από την 1/1/2015 και είναι κάτω των 67 ετών, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και των ορίων ηλικίας.

Συμπληρώνει ότι εάν οι ασφαλισμένοι «επιμένουν» να πάρουν σύνταξη, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία ή οτι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα» περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν στην ουρά για σύνταξη, γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου από το ΙΚΑ ή με διαδοχική σε άλλο Ταμείο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Προσωπικό σε ταβέρνα στη Νέα Πέραμο στην Καβάλα
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Προσωπικό από το Perrotis College
Μενού