Αυτές είναι οι θέσεις των κομμάτων σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Κοινοποιήστε το άρθρο

trapezes2Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές η συζήτηση επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την ίδια στιγμή οι διακηρύξεις και οι θέσεις των δύο κομμάτων έχουν περάσει σε «δεύτερη μοίρα», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μας αφήνουν… αδιάφορους.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που έχουν μείνει στην… «απ’ έξω» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι αυτό του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Ο λόγος είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στο τελευταίο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στα προγράμματα των περισσότερων κομμάτων βρίσκουμε ελάχιστα ή ακόμη και… τίποτα για αυτά τα κομβικής σημασίας θέματα. Το πλέον ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι τα δύο κόμματα που διεκδικούν την «πρωτιά» στις εκλογές έχουν τα λιγότερα στοιχεία για το θέμα.

Προφανώς, το μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό λέει πολλά περισσότερα!

Όπως και να έχει η aftodioikisi.gr σταχυολόγησε τα κεντρικά σημεία των θέσεων των κομμάτων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και σας τις παρουσιάζουμε:

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Προωθούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 • Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 • Υιοθετούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε μέσω αυτών να αποκατασταθούν εργασιακά δικαιώματα και να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για καλύτερη λειτουργία του Σώματος.
 • Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών και την επιτάχυνση διαδικασιών επίλυσης των εργατικών υποθέσεων με θεσμικές παρεμβάσεις.

Βιώσιμη και αξιοπρεπής Κοινωνική Ασφάλιση

Η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και δεν περιορίζεται στις εγγυήσεις για την επαρκή χρηματοδότηση. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί τμήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και εξάλειψη της φτώχειας».

Οι θέσεις της ΝΔ

Όσο κι αν ψάξαμε για τις θέσεις της ΝΔ για τα θέματα αυτά, η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε τίποτα, πέρα από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 8οης ΔΕΘ ερωτηθείς για για την ρήτρα στην καταβολή συνάξεων και την «απόδοσή τους με βάση την περιουσία» του δικαιούχου, είπε πως τοσυνταξιοδοτικό είναι όντως «ένα πολύ μεγάλο ζήτημα», για να συμπληρώσει: «Έτσι όπως μας δέσμευσε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Β. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εργασιακό, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος: «Όσο και εάν προσπαθήσετε να παρασυρθώ σε υποσχέσεις δεν θα το κάνω γιατί συναισθάνομαι ότι τη Δευτέρα θα πάρω την εντολή», απάντησε συνοπτικά ο πρόεδρος της ΝΔ, επικαλούμενος αυτόν τον λόγο για το γεγονός ότι δεν προτίθεται να απαντήσει. Και συμπλήρωσε: «Με το τελευταίο μνημόνιο τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Τσίπρας με την “αριστερή μελαγχολία” του, τις υπέγραψε». «Με εμάς δεν υπήρχε στο τραπέζι», ισχυρίστηκε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη για συνεχή διάλογο με τη ΓΣΕΕ «για να δούμε πώς θα προχωρήσει (σ.σ. ο τομέας της εργασίας και ενδεχόμενες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση), εφόσον όμως υπάρχουν δουλειές, επενδύσεις, όλα όσα μπορούν πράγματι να δημιουργήσουνε ένα θετικό περιβάλλον για να δούμε τι μπορεί να προχωρήσει». «Υπάρχουν πάντως ουρές για το εργασιακό στο μνημόνιο», κατέληξε, χρεώνοντας και πάλι την υπογραφή τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας

Η Λαϊκή Ενότητα από την πλευρά της έχει θέσει μια σειρά από 11 εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, σε άρθρο του πρώην βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη στην ιστοσελίδα Iskra. Αναλυτικά, οι προτάσεις της, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνουν και τα εξής:

«1. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων του 3ου μνημονίου, καθώς και των προηγούμενων μνημονίων.

2. Αποκατάσταση του δημόσιου –καθολικού -αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης με κατάργηση των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, καθώς και του μνημονίου με τους οποίους από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό.

3. Φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες μειώνονται από 1-1-2015 ή από 19-8-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές και αυξάνονται συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται κανονικά χωρίς αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

4. Καταργήση της ρήτρας θανάτου και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και αναθεωρήση του μαθηματικού τύπου στις εφάπαξ παροχές. Ακυρώση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από 4 σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις επικουρικές.

5. Αποκατάσταση και πλήρης σεβασμός σε όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που καταργούνται με το τρίτο μνημόνιο.

6. Αποκατασταση των συντάξεων και τα ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων καθώς και των ΑμεΑ, από τη λεηλασία που συντελέστηκε και συντελείται στα χρόνια των μνημονίων, με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας με την εφαρμογή του σχεδίου μας για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

7. Ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ παροχών, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων αλλά και παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους.

8. Κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για την κατοχύρωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης.

9. Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου 4331/2015 για κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ, που έδιναν τα ΑμεΑ για να αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

10. Τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

11. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τη στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κλπ), με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ως βασικά κριτήρια των προτάσεών της την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Και για αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την πατρίδα».

Οι θέσεις του Ποταμιού

Το Ποτάμι από την πλευρά του έχει καταθέσει 4 άξονες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Εργασία. Αναλυτικά:

«1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

 • Μειώνοντας τις εισφορές ενθαρρύνονται οι προσλήψεις, γίνεται ασύμφορη η μαύρη εργασία, στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
 • Υψηλές ασφαλιστικές ασφαλιστικές εισφορές δεν σημαίνουν αναγκαστικά περισσότερα έσοδα για τα ταμεία.
 • Η έμφαση πρέπει να μετατοπιστεί στην είσπραξη των εισφορών, καθώς και στην χρηστή τους διαχείριση.
 • Η σταδιακή περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να προηγηθεί κάθε φορολογικής ελάφρυνσης με άμεση προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους, που θα πληρώνουν με βάση τα εισοδήματά τους και όχι με κατά κεφαλήν εισφορές.
 • Οι διαδικασίες πρέπει να απλουστευθούν και η γραφειοκρατία να περιοριστεί στο ελάχιστο: Ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ταμείων.

2. Κοινωνική ασφάλιση

 • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό απαιτούν ειλικρίνεια και συναίνεση από το πολιτικό σύστημα και τα συνδικάτα. Η λύση πρέπει να έχει προοπτική 20ετίας. Η χρόνια δημαγωγία είναι μια από τις αιτίες του σημερινού αδιεξόδου.
 • Είμαστε υπέρ ενός Ενιαίου συστήματος συντάξεων. Θέλουμε ίδιους κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις.
 • Το σύστημα θα πρέπει να έχει ως βάση την ανταπόδοση των εισφορών του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, όταν αυτός αποσυρθεί ή βρεθεί σε εργασιακή ανικανότητα.
 • Πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη μόνον από ασφαλιστικές εισφορές (κράτους, ασφαλισμένων και εργοδοτών) χωρίς «κοινωνικούς πόρους». Πλήρως ανταποδοτική επικουρική χρηματοδοτούμενη από εργοδότες και εργαζόμενους.
 • Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τα εισοδήματά τους και όχι με κατά κεφαλήν εισφορές.
 • Να πολεμηθεί η αδήλωτη, ανασφάλιστη και απροστάτευτη εργασία. Οι έλεγχοι για την μαύρη εργασία να είναι εντατικοί και συνεχείς και να αξιοποιούν κάθε τεχνολογικό μέσο. Η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και πρέπει να θεσμοθετηθεί.

3. Συνδικαλισμός για τους εργαζομένους, όχι για τα κόμματα

 • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι απλώς πρόσκεινται, αλλά υπόκεινται στα κόμματα. Δεν εκφράζουν γνήσια τους εργαζόμενους, αλλά τα κόμματα. Αυτά υπαγορεύουν στα συνδικάτα την πολιτική τους. Για να σταματήσει αυτή η στρέβλωση, πρέπει οι συνδικαλιστικές ενώσεις να ανεξαρτητοποιηθούν από την κομματοκρατία. Μόνο τότε θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους και όχι αυτά των κομμάτων και των αρχισυνδικαλιστών.
 • Διεύρυνση των δικαιωμάτων της βάσης και περικοπή των προνομίων της συνδικαλιστικής κορυφής.
 • Oι οικονομικές συναλλαγές των συνδικάτων πρέπει να είναι διαφανείς, ανοιχτές σε οποιονδήποτε έλεγχο.
 • Για να δημιουργηθούν αντιπροσωπευτικά σωματεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται κίνητρα και αντικίνητρα στους εργοδότες και προστασία των συνδικαλιστών.
 • Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικού σωματείου και συλλογικής σύμβασης να συνδέεται με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη.
 • Οι προσφυγές σε απολύσεις συνδικαλιστών να εκδικάζονται γρήγορα, και η επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους σε τέτοιες περιπτώσεις.

4. Συλλογικές συμβάσεις σε νέα βάση

 • Πρέπει να συναφθούν ξανά συμβάσεις, σε κεντρικό επίπεδο, για τη ρύθμιση θεμάτων εθνικής κλίμακας όπως η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων, αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το ύψος των αποζημιώσεων, η ασφάλιση της ανεργίας.
 • Για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από πενήντα εργαζόμενους, κύρια μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις με πραγματικά αντιπροσωπευτικά σωματεία. Αυτές θα υπερισχύουν των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών. Έτσι, οι πιο παραγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν περισσότερα, αυτές που είναι σε φάση επέκτασης μπορούν να κάνουν πιο μακροχρόνιο προγραμματισμό, ενώ οι λιγότερο παραγωγικές να επιβιώσουν χάρη σε ανεκτές εισφορές.
 • Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης, όπου η προστασία του εργαζόμενου αυξάνεται γραμμικά με τον χρόνο απασχόλησης, και δεν υπάρχει διάκριση ορισμένου και αορίστου χρόνου».

 

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ήδη από το 2013 έχει διατυπώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, όπου, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει και τα «Επείγοντα αιτήματα – Άμεσοι στόχοι πάλης», όπως τους ονομάζει. Αναλυτικά, το ΚΚΕ προτείνει:

Για το ασφαλιστικό:

 • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
 • Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Eπαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.
 • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
 • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
 • Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.

Για την προστασία των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων:

 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
 • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.
 • Αναγνώριση και επέκταση των ΒΑΕ.
 • Άμεσες προσλήψεις εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για τα αποθεματικά των ταμείων:

 • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα».

 

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ιδιαίτερα τα ζητήματα της εργασίας και η πρότασή του κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

α) Μέτρα στήριξης των ανέργων:

 • Πλήρης κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους
 • Διεύρυνση των προϋποθέσεων για καταβολή του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων σε 100.000 επιπλέον άτομα
 • Βελτίωση του πλαισίου για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες που διακόπτουν την δραστηριότητά τους.

β) Άμεσες πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης

 • Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης σε συγκεκριμένους τομείς που παρουσιάζουν ζήτηση από τις επιχειρήσεις.
 • Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους στοχευμένη σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
 • Αλλαγή του πλαισίου για την αξιοποίηση των γεωργικών γαιών και κίνητρα για νέους αγρότες.
 • Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας με φορολογικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και χρηματοδότηση στα πλαίσια της ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
 • Επανάληψη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους, διπλασιασμός του προγράμματος αυτού και διεύρυνση του προγράμματος εισόδου στην αγορά εργασίας για 150.000 επιπλέον ανέργους με αιχμή τους νέους έως 29 ετών».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, προτείνει:

Στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας με ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων οργάνωσης και λειτουργίας. Διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων και ολοκλήρωση των ενοποιήσεων. Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών, που πρέπει να αποτελέσουν τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα της ασφάλισης.

Οι θέσεις των ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ, επίσης από το 2013 έχουν αναπτύξει την πρότασή τους για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις προτείνουν ανάμεσα στα άλλα:

Α. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009

Μοναδική διέξοδος για να επέλθει στην οικονομία και την αγορά ένα θετικό σοκ, με αύξηση της κατανάλωσης, αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, δραστική τόνωση της απασχόλησης, ενίσχυση της συλλογής φόρων από τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και, γενικότερα, παύση του φαύλου κύκλου της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης.

Β. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας εργασιακά και ασφαλιστικά.

Γ. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου (προ μνημονίων), αναφορικά με το χρόνο προειδοποίησης της απόλυσης και το ύψος της αποζημίωσης.

Δ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Μετασχηματισμός του επιδόματος ανεργίας από τη σημερινή του μορφή, σε δύο διαφορετικά επιδόματα (Επίδομα Ανεργίας και Επίδομα Απασχόλησης).

Για το ασφαλιστικό οι ΑΝΕΛ προτείνουν:

Α. ΑΝΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΣΚΑ), ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ.

 Την κατάργηση και ανατροπή όλων των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιβλήθηκαν μειώσεις των συντάξεων.

 Τη θωράκιση του νέου ΣΚΑ με τη διεύρυνση της χρηματοδότησής του και από νέες οικονομικές πηγές.

 Τη διασφάλιση της λειτουργίας του νέου ΣΚΑ με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Β. ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη διασφάλιση των (εξ αυτής) απωλειών που θα επέλθουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, από άλλες πηγές χρηματοδότησής του.

Γ. ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Επιβάλλεται ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Ελλήνων πολιτών. Εμμένουμε στις θέσεις του αρχικού προγράμματος του κινήματος σχετικά με την κατάργηση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών Δημοσίου.

Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, εργαζόμενοι και μη, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ή να απολαμβάνουν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, χωρίς όριο ημερομισθίων, ανά έτος.

 Πηγή:www.aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *