Έρχονται… κατασχέσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

ypoik 11newΜια ανάσα από τα 80 δισ. ευρώ βρέθηκαν στο τέλος Αυγούστου, παλιά και νέαληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία, με τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα να ανέρχονται στα 6,923 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2015.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν αύξηση των οφειλών οι οποίες δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, κατά 645 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων τους επόμενους μήνες.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι το φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθεί μαύρη λίστα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των οφειλών τους για περισσότερους από τρεις μήνες, ενώ μετά το «πάγωμα» λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως το τέλος Σεπτέμβρη, από τις αρχές Οκτώβρη θα πρέπει να αναμένεται και μπαράζ κατασχέσεων.

Επίσης, με βάση το Μνημόνιο, άμεσα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η διάταξη νόμου η οποία ορίζει αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων από την εφορία, για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ψηφισμένες διατάξεις, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει στις τράπεζες λίστες οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ, ώστε να τρέξουν διασταυρώσεις με τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους στα πιστωτικά ιδρύματα και μέσω του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου να γίνονται δεσμεύσεις ποσών στο άψε – σβήσε.

Το πεδίο των κατασχέσεων προδιαγράφεται…λαμπρό. Παλαιά (72,180 δισ. ευρώ) και φρέσκα (6,923 δισ. ευρώ) ληξιπρόθεσμα αγγίζουν τα 79,1 δισ. ευρώ.

Η εισπραξιμότητα για τα νέα ληξιπρόθεσμα είναι μόλις 14,1% (953 εκατ. ευρώ στα 6,9 δισ. ευρώ) , για τα παλαιά σταγόνα στον ωκεανό (από τα 72 δισ. ευρώ εισπράχθηκε 1,2 δισ. ευρώ).

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτουν ακόμα, εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με τις δυσλειτουργίες που εμφανίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι τον Αύγουστο, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο έναν (!) έλεγχο παρ’ ότι η διάρκεια των ελέγχων του μήνα ήταν 800 ώρες.

Τόσο σε επίπεδο απόδοσης (18 ολοκληρωμένοι έλεγχοι τον Ιούλιο) όσο και σε επίπεδο ωρών (4.680 ώρες) η πτώση είναι κατακόρυφη, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να σχετίζεται και με την μεγαλύτερη βαρύτητα η οποία αποδόθηκε τον Αύγουστο στους προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, όσο και στο μπλόκο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με φόντο τα Capital controls.

Και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, η εικόνα μαρτυρά προβλήματα. Έντεκα έλεγχοι ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο και αθροιστικά στο οκτάμηνο 329, όταν ο ετήσιος στόχος αφορά στην ολοκλήρωση 900 ελέγχων.

Πηγή: www.enikos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *