ΕΣΠΑ: 4 προγράμματα για τουρισμό, startups, πτυχιούχους, ανέργους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 133

espa2Την ανάγκη ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά στο εθνικό του σκέλος επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαριστής κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Έκανε σαφές ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων πρέπει να ενισχυθεί και επισήμανε ότι είναι αναγκαία η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών για να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Προανήγγειλε την άμεση δημοσιοποίηση των πρώτων προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ:

-Δράση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Δράση ανάπτυξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας αξίας 120 εκατ ευρώ και θα αφορά έως 2.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

-Δράση για πτυχιούχους 3βάθμιας εκπαίδευσης

-Ανάλογη δράση ύψους 230 εκατ ευρώ για 65.000 ανέργους

Προανήγγειλε και την πρώτη δράση για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην αρχή του 2016. Είπε ότι θα ενεργοποιηθούν τα κοινωνικά κονδύλια για την σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων.

Εντός του επόμενου μήνα, ανέφερε ότι δημιουργείται ειδική γραμματεία διαχείρισης χρέους για παροχή συμβουλών προς δανειολήπτες

Μίλησε και για πελατειακές σχέσεις στην διανομή του ΕΣΠΑ που μεταξύ άλλων οδήγησαν σε υποδεσμεύσεις. Αναφέρθηκε σε απένταξη έργων.

Ψευδής είπε ήταν η αίσθηση ότι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ ήταν έτοιμα και πάγωσαν λόγω των γεγονότων του 1ου εξαμήνου Δεν είχαν συγκληθεί οι επιτροπές παρακολούθησης, δεν είχε εφαρμοσθεί το δευτερογενές δίκαιο κάτι που μαζί με άλλες ελλείψεις οδήγησε στην καθυστέρηση, όπως ανέφερε.

Επανέλαβε τον στόχο απορρόφησης 4,5 δις ευρώ έως το τέλος του έτους, αλλά και κατέγραψε την προσπάθεια επιτάχυνσης που οδήγησε σε απορρόφηση 1 δις ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Επισήμανε την ανάγκη για πρόσθετους πόρους. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε, με την συνδρομή του τραπεζικού κλάδου αλλά και την προώθηση του πακέτου Juncker.

Κατέγραψε επίσης τους 8 κλάδους προτεραιότητας του νέου αναπτυξιακού προτύπου και αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την έγκριση της “διευκόλυνσης» ταχύτερης εκταμίευσης κονδυλίων των 2 ΕΣΠΑ (σ.σ. απόφαση Ιουλίου που επιχειρείται να ολοκληρωθεί διαχειριστικά με πρώτο στόχο την εισρροή αναδρομικά 500 εκατ ευρώ για να καλυφθεί το ποσό που έχει ήδη δώσει το κράτος για τα έργα του πρώτου ΕΣΠΑ).

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κοινωφελή εργασία 2015: Αποτελέσματα ΟΑΕΔ για τις 19.101 θέσεις σε δημόσιους φορείς
Προηγούμενο άρθρο
Πρόσληψη νηπιαγωγού στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων
Μενού