Πώς θα «μαγειρευτεί» ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση – To τελικό σενάριο

Κοινοποιήστε το άρθρο

sxoleioΟ ΦΠΑ στην εκπαίδευση πέθανε. Ζήτω ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα 230 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να… ξεχαστεί η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αποδεικνύονται πολλά για την κυβέρνηση. Έτσι, ένα μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται για να τελειώσει η εκκρεμότητα, θα βρεθούν από τον ίδιο τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Πώς, με …μοίρασμα των υπηρεσιών εκπαίδευσης μεταξύ των διαφορετικών βαθμίδων.

Πρόταση για θέσπιση τριών διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στην εκπαίδευση ώστε από τη μία να περιοριστεί ο λογαριασμός των ισοδύναμων μέτρων και από την άλλη να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες για τις οικογένειες με παιδιά θα «κατεβάσει» η κυβέρνηση. Το σενάριο των τριών συντελεστών προβλέπει:

  1. Πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παιδικούς σταθμούς, προνήπια και νήπια
  2. Μεταφορά στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6% για τα δημοτικά και
  3. Επιβολή φόρου 13% στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών αλλά και στα γυμνάσια και στα λύκεια.

Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει το πλεονέκτημα ότι «διαγράφει» τον ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση κάτι το οποίο υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι αφήνει δημοσιονομικό άνοιγμα –κάτι που σημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων- της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ για τα ιδιωτικά σχολεία να παραμείνει στο 23% κάτι που περιορίζει τον τελικό λογαριασμό των μέτρων περίπου κατά 30-40 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ενόψει και της αυριανής έναρξης των συζητήσεων με την τρόικα. Το μέτρο, αποτελεί ένα από τα 48 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταβληθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποκλείεται να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα μαζί με όποια άλλη νομοθετική παρέμβαση κριθεί απαραίτητη για να κλείσει αυτό το στάδιο των συζητήσεων με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διατηρηθεί πάντως η απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών οργανισμών δεδομένου ότι αυτοί «προστατεύονται» από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ.

Πηγή: fpress.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *