Οι συντάξεις στα “χέρια” του Moscovici

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 286
moskobisi-uparxoun-akoma-polla-na-ginoun.w_hrΑποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή για την πορεία του Ασφαλιστικού αλλά και της κυβέρνησης, καθώς το  πρωί συναντάται ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο  Capital.gr  πως το βασικότερο θέμα στη συνάντηση των δύο ανδρών θα είναι το Ασφαλιστικό, δηλαδή το τρίτο πακέτο μέτρων το οποίο πρέπει να περάσει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του Νοεμβρίου προκειμένου να εξοικονομηθούν άλλα 900 εκατ. ευρώ το 2016.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση αυτή, ο κ. Moscovici αναμένεται να δείξει τις προθέσεις της Κομισιόν σε σχέση με το πιο από τα δύο βασικά σενάρια που “παίζουν” αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών  θα επιλεγεί για την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός μνημονιακός στόχος των 2,2 δις. ευρώ (ή 1,25% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2015 -16.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται τις επόμενες μέρες να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να συμφωνήσει την τελική κυβερνητική πρόταση για τις επερχόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό για το 2016.

Στο μυαλό του κ. Moscovici δεν είναι μόνο τα 2,2 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθεί έως τέλος του 2016 αλλά και  η απόδοση αυτών των μέτρων μέχρι το 2018, μιας και στην έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του νέου Μνημονίου στην Ελλάδα προβλέπονται μέτρα 1,9% του ΑΕΠ  δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ.

Τα  σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών είναι τα ακόλουθα:

– Το πρώτο βασικό  σενάριο που “παίζει”, προβλέπει μείωση συντάξεων με διάφορους τρόπους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί επακριβώς. Κάτι τέτοιο βέβαια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα δυσκόλευε εξαιρετικά το “εσωτερικό” μέτωπο της κυβέρνηση με την εργατική –λαϊκή πτέρυγα της κοινωνίας, κυρίως, ενόψει της πρώτης γενικής απεργίας επί των ημερών της που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου με επίκεντρο το Ασφαλιστικό. Δεν αποκλείονται, μάλιστα, ακόμα και γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αν οι δανειστές επέμεναν στο σκληρό σενάριο για το Ασφαλιστικό.

– Το δεύτερο βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται πιο “ήπιο” μέτρο για την κοινωνία, θα πλήξει τις επιχειρήσεις όπως έχουν ήδη επισημάνει όλοι οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας.

Φυσικά δεν αποκλείεται ένας συνδυασμός και των δύο παραπάνω σεναρίων τελικά.

Πληροφορίες του Capital.gr από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει σήμερα το δεύτερο σενάριο, δηλαδή την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθούν σκληρές περικοπές στις συντάξεις. Παράλληλα, θα προταθεί μια εθνική σύνταξη 392 ευρώ –με “ρήτρα ανάπτυξης”-  αλλά μάλλον μόνο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, μεσοσταθμική μείωση 5% στις επικουρικές συντάξεις πιθανόν χωρίς συγχώνευση τους στις κύριες, σύστημα καθορισμένων παροχών και διάσωση του ΕΚΑΣ.

Την ίδια στιγμή η πλευρά των δανειστών φέρεται να υποστηρίζει τη μείωση της κρατικής συνεισφοράς στις συντάξεις από το 9,5% του ΑΕΠ στο 7,5% του ΑΕΠ κατά επόμενα χρόνια.

Η μείωση της κρατικής συνεισφοράς στο συνταξιοδοτικό κατά 2% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 3- 3,5 δισ. ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη που  ισοδυναμεί με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατά 20% διαχρονικά (σ.σ. από τα κοντά 13 δισ. ευρώ κοντά στα 10 δισ. ευρώ).

Ο μόνος ξεκάθαρος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να μειωθούν όλες οι βασικές συντάξεις, σημερινές και μελλοντικές, στα 392 ευρώ από τα 485 ευρώ που είναι σήμερα και να παραμείνουν στα ίδια ονομαστικά επίπεδα όπως προβλέπει εξάλλου και η πρόσφατη διάταξη περί παγώματος των εγγυημένων συντάξεων μέχρι το 2021, όπως έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σταθερό επίπεδο κρατικής χρηματοδότησης το 2016 -18 (εν προκειμένω 11,187 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία) το οποίο θα έφερνε τη μείωση της κρατικής συνεισφοράς στις συντάξεις σαν ποσοστό του ΑΕΠ εφόσον μεγεθυνόταν η ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να θεσπιστεί η “κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)”.

Η …καμπάνα του τελευταίου μέτρου “χτυπά” για τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, των οποίων η κρατική χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο 55%, 85% και 90% αντίστοιχα των συνταξιοδοτικών δαπανών τους ενώ στο ΙΚΑ η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται μόλις στο 25%. Μία εναρμόνιση των ποσοστών κρατικής χρηματοδότησης των ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΝΑΤ με εκείνο του ΙΚΑ θα έφερνε μείωση κατά 3,5 δισ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης μεταξύ 2016 -18 στα παραπάνω ταμεία.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας σε Τεχνικές Εταιρείες
Προηγούμενο άρθρο
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου
Μενού