«Πυρετός» για προσέλκυση επενδυτών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 168

bank

Η επιχείρηση προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους -τουλάχιστον- 4,4 δισ. ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις διοικήσεις τους να προχωρούν σε αλλεπάλληλες παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές και μεγάλα funds, εντός και εκτός συνόρων.

Οι Ελληνες τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθούν με επιτυχία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και σημειώνουν πως: Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει κρίσιμη σημασία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Χθες οι συστημικές τράπεζες έλαβαν την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης από το Χρηματιστήριο με τις μετοχές της Alpha και της Eurobank να καταγράφουν κέρδη 29%, της Πειραιώς 18,3% και της Εθνικής 7,7%.

Στο μεταξύ οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank είναι έτοιμες να υποβάλουν προς έγκριση στην ΕΚΤ -μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου- τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans), στα οποία θα περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα οι περισσότερες κινήσεις «άντλησης» κεφαλαίων έχουν ήδη προεγκριθεί.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές έχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, Λ. Φραγκιαδάκης (Εθνική), Αν. Θωμόπουλος (Πειραιώς), Φ. Καραβίας (Eurobank) και Δ. Μαντζούνης (Alpha)

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές έχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, Λ. Φραγκιαδάκης (Εθνική), Αν. Θωμόπουλος (Πειραιώς), Φ. Καραβίας (Eurobank) και Δ. Μαντζούνης (Alpha)

Κάλυψη
Μάλιστα όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, τα κεφάλαια θα καλυφθούν όχι μόνο με αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και με σειρά άλλων κινήσεων όπως είναι η διαχείριση στοιχείων του παθητικού (LMEs) και συγκεκριμένα το όφελος από την επαναγορά ομολόγων, υβριδικών κτλ., η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ως εποπτικό κεφάλαιο, αλλά και η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Σημειώνουμε ότι χθες και η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών ΗΠΑ και κατόχων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds). Η δημόσια προσφορά αφορά σε τίτλους αξίας 777,7 εκατ. ευρώ, 13,9 εκατ. δολαρίων και 8,7 εκατ. στερλινών.

Η πρόταση αποδοχής λήγει στις 11 Νοεμβρίου. Σε ανάλογη κίνηση έχουν προχωρήσει η Πειραιώς -για ομόλογα ύψους αξίας 594 εκατ. ευρώ που κατέχουν ιδιώτες- και η Eurobank για τίτλους αξίας 850 εκατ. ευρώ, και η περίοδος αποδοχής λήγει στις 4 και 11 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Ενώ η Alpha Bank προχώρησε εξαρχής σε υποχρεωτική πρόταση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 1,08 δισ. ευρώ.

Ως «θεσμική ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζουν οι Ελληνες τραπεζίτες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια ώρα η μη συστημική Attica Bank διαψεύδει με ανακοίνωσή της δημοσιεύματα που θέλουν να «σπάει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και υπογραμμίζει ότι: θα προχωρήσει με επιτυχία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, με τη στήριξη του βασικού της μετόχου που είναι το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ, αλλά και με την πιθανή συμμετοχή και νέων ιδιωτών επενδυτών με τους οποίους βρίσκεται σε στάδιο συνεννοήσεων. Ενώ επισημαίνει πως: εάν δεν τα καταφέρει, μπορεί να ζητήσει τη στήριξη του ΤΧΣ, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα αποτελέσματα
Τέλος οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού χαρακτήρισαν «καλύτερα των αναμενόμενων» τα αποτελέσματα των στρες τεστ, που έδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό και 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο η Credit Suisse θεωρεί ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστά συνεχή κίνδυνο. Προβλέπει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια αλλαγή προς το καλύτερο των κεφαλαίων των τραπεζών σε περίπτωση που τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας κινηθούν προς τις εκτιμήσεις της, σε αντίθεση με εκείνα της ΕΚΤ, αν και τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι σε κίνδυνο από τις πιέσεις των αναδιαρθρώσεων.

Η J.P. Morgan επισημαίνει ότι οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου ήταν συντηρητικές. Για τη Moody’s το αποτέλεσμα είναι credit negative, καθώς εκτιμά ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες λειτουργούν ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, ενώ καθιστούν και πιθανή τη χρήση των κεφαλαίων του Δημοσίου.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μπλακ άουτ από 2,1 εκατ. λογαριασμούς
Προηγούμενο άρθρο
Το 70% των αγροτών δηλώνει έως 2.000
Μενού