Όσα πρέπει να ξέρετε για τις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 151

bankΠερίοδος για γερά επενδυτικά νεύρα και ακόμη πιο γερά πορτοφόλια θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες στο Χρηματιστήριο λόγω των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες.Από τις έως τώρα πληροφορίες, ανακοινώσεις και ενδείξεις, προκύπτει πως τα κεφάλαια για την κάλυψη του βασικού σεναρίου των stress test συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ έχουν θεωρητικά εξευρεθεί και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το στοίχημα που τρέχει αφορά στο ποιες και πόσες θα καταφέρουν να καλύψουν είτε το σύνολο, είτε μεγάλο μέρος του δυσμενούς σεναρίου (άλλα 10 δις. ευρώ), ώστε να αποφύγουν ή να περιορίσουν δραστικά την έκδοση των ακριβών CoCos (επιτόκιο 8%) και τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Οι επενδυτές που σκέφτονται να μπουν στις αυξήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν:

– Μέσω βιβλίου προσφορών που θα ανοίξουν οι τράπεζες πιθανόν από την επόμενη εβδομάδα για να καθοριστεί η τιμή των νέων μετοχών και να συγκεντρώσουν χρήματα με ιδιωτική τοποθέτηση από ξένους θεσμικούς και ειδικούς επενδυτές του εξωτερικού

– χωρίς να δοθεί δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αλλά και δίχως να είναι ακόμη γνωστό αν και με ποιο τρόπο θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές οι Έλληνες επενδυτές. Πληροφορίες δεν αποκλείουν την πρακτική οι προσφορές να γίνουν από τις ΑΧΕ και τους επενδυτές, μέσω ξένου θεματοφύλακα.

– Δίχως να απαιτείται η έκδοση και έγκριση Ενημερωτικών Δελτίων από τις ελληνικές Αρχές λόγω της διαδικασία του book building. Θα εκδοθούν ωστόσο Διεθνή Ενημερωτικά Δελτία.

– Με μεγάλα reverse splits –πλην Εθνικής- που συν τοις άλλοις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων στο Χρηματιστήριο.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για όσες τράπεζες προχωρήσουν σε reverse split  προβλέπεται από τον κανονισμό του Χ.Α ότι γίνεται 4 ημέρες μετά τις γενικές συνελεύσεις, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση τους συνολικά 7 ημέρες μετά. Αν δηλαδή μια Γ.Σ γίνει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου (π.χ Πειραιώς), την Πέμπτη 19/11 οι μετοχές θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του reverse split και θα επανέλθουν στο ταμπλό την Τρίτη 24/11.

Μόνο η Eurobank είχε ανακοινώσει επίσημα μέχρι και χθες ότι το reverse split θα είναι 1 νέα μετοχή για κάθε 100 υφιστάμενες. Στην πράξη τα 14,707 δις. μετοχών της τράπεζας θα μειωθούν σε 147 εκατομμύρια (μέχρι να μπουν και οι νέες μετοχές), και η τιμή της -αν γίνονταν αύριο το reverse split- θα διαμορφώνονταν σε 4,4 ευρώ. Η Εθνική δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε reverse split καθώς η τιμή της είναι υψηλότερη των 0,30 ευρώ, ενώ οι λεπτομέρειες για τις εταιρικές πράξεις της Πειραιώς και της Alpha θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Από μόνο του το reverse split δεν μεταβάλλει τη συνολική αξία των μετοχών που κατέχει ένας επενδυτής. Έτσι αν κάποιος έχει 10.000 μετοχές της Eurobank με τρέχουσα τιμή 0,044 ευρώ και αξία 440 ευρώ, μετά το r.s θα έχει 100 μετοχές των 4,40ευρώ και αξία 440 ευρώ.

Γενικές Συνελεύσεις – ΑΜΚ
Η Εθνική δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη ημερομηνία σύγκλησης γενικής συνέλευσης. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι προτίθεται να πουλήσει το σύνολο της Finansbank μέσα στο 2016 (σ.σ λογιστική αξία στα 3,6 δισ. ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή στα 6 δισ. ευρώ) για να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια που θα λάβει μέσω των CoCos, και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τον SSM να συμπεριληφθούν τα δυνητικά έσοδα στα κεφάλαια. Η τράπεζα θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου κατ ελάχιστον 1,6 δισ. ευρώ για να καλύψει τουλάχιστον τις βασικές ανάγκες των stress test, συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής ομολόγων.

*Η πρώτη τράπεζα που θα καλέσει τους μετόχους της να για να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, reverse split και έκδοση CoCos θα είναι η Alpha Bank το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Αν δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απαρτία η επαναληπτική συνέλευση έχει οριστεί για την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου

Η δεύτερη τράπεζα που θα ακολουθήσει θα είναι η Πειραιώς με γενική συνέλευση την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και επαναληπτική σε περίπτωση που χρειαστεί, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των 4,933 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου.

Η Eurobank προγραμματίζει τη δική γενική συνέλευση για τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου για την έγκριση αύξησης κεφαλαίου έως και 2,122 δισ. ευρώ (σύνολο κεφαλαιακών αναγκών).

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι συντάξεις στα “χέρια” του Moscovici
Προηγούμενο άρθρο
Μάχη με τον χρόνο για το ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων
Μενού