Δραγασάκης: Τους πρώτους μήνες του 2016 η άρση των capital controls

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 130
newego_LARGE_t_1101_54231422Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

 

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» δήλωσε για την ανακεφαλαιοποίηση ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους».

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών». Εκτιμά ότι «στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους φόβους για ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι το θέμα είναι «να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

Για τα «κόκκινα» δάνεια δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Να συνδυάσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με ένα παράλληλο πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την οικονομία, που θα διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο, το οποίο τελικά θα είναι και το “κλειδί” για να βγούμε από την κρίση».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες φαινομένων σκοταδισμού, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον υπουργό Παιδείας. Προφανώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Όμως θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Όποιος ανέχεται την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Αυτό ας το κατανοήσουν καλά ορισμένοι».

Πηγή: seleo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ της Ελλάδας στην ανεργία των νέων
Προηγούμενο άρθρο
Έρχεται το μεγάλο σοκ στο ασφαλιστικό – Μέτρα 2 δισ. μέσα στον Νοέμβριο
Μενού