Κλειδώνει το ασφαλιστικό: Ποιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν με νέες μειώσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

dimosio_misthoi_aftodioikisiΕντός της εβδομάδας, πιθανότατα Τετάρτη ή Παρασκευή, προκειμένου να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό.

Μέρα με τη μέρα άλλωστε, οριστικοποιούνται βασικές παράμετροι του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το οποίο θα «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr, θα παρουσιαστούν προκειμένου να προσαρτηθούν στο τελικό σχέδιο, εναλλακτικές προτάσεις από ομάδα επιστημόνων, που θα λαμβάνουν υπόψη στις όποιες παρεμβάσεις δύο ρήτρες: 1) τη ρήτρα απασχόλησης και 2) τη ρήτρα ανάπτυξης. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού, όπως είναι το ύψος των συντάξεων και των εισφορών, με την πορεία του ΑΕΠ και την απασχόληση και όχι μόνο με τα ελλείμματα των ταμείων.

Από τις αλλαγές αναμένεται να θιγούν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι με τις απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν και το 40%. Αυτό επιδιώκει να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας, μέσω της προσπάθειας αύξησης των εργοδοτικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος άλλωστε, παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα από το μείγμα των πολιτικών που θα επιλεγούν. Εντός του 2016 πρέπει να εξοικονομηθούν 700 – 900 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις στο δημόσιο

Στο δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν στα 50 έτη με 25 χρόνια ασφάλισης, πατέρες ανηλίκων, έγγαμες μητέρες ασφαλισμένες πριν το 1983, αλλά και τρίτεκνοι και τρίτεκνες με 20 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που βγήκαν στη σύνταξη πριν το 2011.

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), καθώς δεν υπάρχει πραγματική διασύνδεση εισφορών – παροχών, αφού πάνω στο ποσό σύνταξης που λαμβάνουν βάσει των εισφορών που έχουν πληρώσει, παίρνουν επιπλέον 220 ευρώ κρατική χρηματοδότηση.

Στις ομάδες… υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες που αποχώρησαν στο 50ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και τρίτεκνες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς στο πλαίσιο του επανϋπολογισμού, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα έτη ασφάλισης, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *