Βλέπουν έξοδο από την ύφεση και ομαλότητα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 153

XgbURvabDWY4C3HbGA6FΗ ολοκλήρωση της αξιολόγησης έβαλε τις βάσεις για έξοδο από την ύφεση, δηλώνουν οι τραπεζίτες και εκτιμούν ότι σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι η ομαλή χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας

 Χθες ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων σημείωσε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς σταθεροποιεί το οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνει την προοπτική για έξοδο της ελληνικής Οικονομίας από την κρίση.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, και θα επιταχύνει τη βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της Οικονομίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου της ΕΤΕ.

Δυνατότητες
Οι επικεφαλής των τραπεζών σημειώνουν ότι η συμφωνία παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής Οικονομίας, δεδομένου ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και θα είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια.

Την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Σάλλας, αναμένεται η επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών. Η αποκατάσταση της σταθερότητας θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των capital controls, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα εκτίμησε ότι φέτος θα βγούμε οριστικά από το τέλμα της ύφεσης (με συρρίκνωση του ΑΕΠ από -0,5% έως 0%) και προέβλεψε για το 2017 ανάπτυξη 2%.

Μειώσεις
Αναφερόμενος στις καθυστερούμενες οφειλές σημείωσε ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας το ιστορικό υψηλό των ”κόκκινων δανείων”» και υπογράμμισε ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα τα προβληματικά δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στη χθεσινή γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς άγγιξε το 80%, ποσοστό-ρεκόρ. Ο κ. Σάλλας ευχαρίστησε τους μετόχους που στήριξαν την τράπεζα «στα δύσκολα», κυρίως κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015, και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πρώτοι που πλήρωσαν την κρίση και τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν οι μέτοχοι της τράπεζας».

«Η τράπεζα», συνέχισε, «έχει στόχο να ανταμείψει τους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Μελετά λοιπόν με ειδικούς φορείς κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες, δεν σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών, αφού αυστηρά το απαγορεύει ο νόμος, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης».

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα
Προηγούμενο άρθρο
«Βαφτίζουν» έκτακτο επίδομα πρόνοιας το ΕΚΑΣ για να μην επιστραφεί
Μενού