Παράταση μετά τις ουρές

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 184

Êïéíùíéêü Ïéêéáêü Ôéìïëüãéï ÄÅÇ ñåýìá çëåêôñéêüΚαι νέα παράταση, μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού με το ευνοϊκό σύστημα των 36 δόσεων, αποφάσισαν η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, μετά τις ουρές που σχημάτισαν οι καταναλωτές χθες, τελευταία ημέρα ισχύος της ρύθμισης.

 Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση των «36 δόσεων χωρίς προκαταβολή» θα τρέχει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, με τη μόνη διαφορά πως τίθεται ως ελάχιστη δόση αυτή των 10 ευρώ. Σύμφωνα με την επιχείρηση, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δισ. ευρώ.

Παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων ανακοίνωσε και η ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία πάντως απειλεί με διακοπές στην υδροδότηση τους στρατηγικούς μεγαλοοφειλέτες ακόμα και πριν λήξει η προθεσμία διακανονισμού των χρεών.

Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν μεγάλη. Ωστόσο προέρχεται κατά κύριο λόγο από οφειλέτες που χρωστούν σχετικά μικρά ποσά και όχι από εκείνους που έχουν υψηλές οφειλές.

Γι’ αυτό τον λόγο και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διακοπές στην υδροδότηση όσων έχουν οφειλές άνω των 700-800 ευρώ ακόμα και πριν από το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα ταμεία της εταιρείας έστω και με αυτό τον τρόπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τώρα τα ποσά που έχουν διακανονιστεί υπολογίζονται σε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο κάλεσμα της ΕΥΔΑΠ έχουν ανταποκριθεί κυρίως όσοι όφειλαν ποσά 100-300 ευρώ και μάλιστα από περιοχές με χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, μικρή είναι η προσέλευση από εκείνους που χρωστούν μεγαλύτερα ποσά.

Οφειλές
Να σημειωθεί ότι οι οφειλές ιδιωτών προς διακανονισμό στην ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από περίπου 5.000 πελάτες που χρωστούν μεγαλύτερα ποσά, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 πελάτες οφείλουν το υπόλοιπο ποσό.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πάντως, σχεδόν 6.000 νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, που προβλέπει τουλάχιστον 6 κυβικά μέτρα νερό δωρεάν ανά τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη και αύξηση των δωρεάν κυβικών από τρία μέλη και άνω. Επίσης περίπου 33.000 νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ.

Το πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού σε 36 δόσεις, ενώ με εφάπαξ πληρωμή ο πελάτης απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις. Εάν ο διακανονισμός γίνει σε 6 δόσεις, ο πελάτης απαλλάσσεται από το 50% των προσαυξήσεων.

 

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Μηχανολόγους / Αεροναυπηγούς / Πολιτικούς Μηχανικούς σε Ιωάννινα & Γερμανία
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 55 με 25ετία
Μενού