Απο τον Ιανουάριο οι μειώσεις μισθών μέσω εισφορών στο Δημοσίου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αναδρομικές κρατήσεις από τις νέες ασφαλιστικές τους εισφορές που φέρνουν μειώσεις αποδοχών ως και 83 ευρώ το μήνα θα έχουν στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου -με την προκαταβολή Φεβρουαρίου που θα πάρουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα- πάνω από 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και κρατικοί λειτουργοί (δικαστικοί κ.ά.).

Η εγκύκλιος που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (18/12) υπογράφτηκε χθες. Το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής  [διαβάστε εδώ σχετικά] και καθορίζει ότι από 1ης/1/2017 οι ασφαλιστικές κρατήσεις 6,67% για κύρια σύνταξη, 3,5% για επικουρική και 4% για μέρισμα θα επιβάλλονται:

Α. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι το 1992) στο Δημόσιο, στο νέο βασικό μισθό του νέου μισθολογίου, στα επιδόματα θέσης που κυμαίνονται από 290 ευρώ ως 1.000 ευρώ μηνιαίως και στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που κυμαίνονται από 75 ως 150 ευρώ το μήνα.

Β. Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους στο Δημόσιο οι κρατήσεις θα επιβάλλονται στο βασικό μισθό του νέου μισθολογίου, στα επιδόματα θέσης, στο ανθυγιεινό, στα επιδόματα τέκνων και στα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών.

Γ. Στους λειτουργούς του Δημοσίου και σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους, οι οποίες είναι υψηλότερες, οπότε και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες των 83 ευρώ.

Οι νέες κρατήσεις θα χρεωθούν αναδρομικά με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου. Μέσα στον Ιανουάριο δηλαδή οι υπάλληλοι θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών. Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις μισθών οι οποίες θα είναι:

* από 14 ως 23 ευρώ το μήνα για πτυχιούχους χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό,

* ως 46 ευρώ το μήνα για όσους παίρνουν επιδόματα θέσης ως 450 ευρώ,

* ως 83 ευρώ το μήνα για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης 1.000 ευρώ.

Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 36 έτη πληρώνει 113 ευρώ το μήνα. Από την 1η/1/2017, θα πληρώνει 132 ευρώ.

Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 37 έτη και επίδομα θέσης 450 ευρώ θα πληρώνει 174 ευρώ (από 127 ευρώ που πληρώνει σήμερα), οπότε η έμμεση μείωση μισθού θα είναι 46 ευρώ. Αν είναι γενικός διευθυντής με επίδομα θέσης 1.000 ευρώ, η μείωση μισθού είναι 83 ευρώ καθώς η εισφορά κύριας σύνταξης πάει στα 210 ευρώ από 127 ευρώ σήμερα.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *