«Παράθυρο» για 1.400 απολύσεις στον ΕΦΚΑ

Κοινοποιήστε το άρθρο

«Παράθυρο» για απολύσεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανοίγει η συμφωνία κυβέρνησης-«θεσμών», στην οποία γίνεται ρητά λόγος για μείωση προσωπικού και μάλιστα ως προαπαιτούμενη δράση.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για 1.400 υπαλλήλους που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και μπορούν να απομακρυνθούν αν καταργηθεί η οργανική τους θέση. Η επικείμενη μείωση του… πλεονάζοντος προσωπικού στον ΕΦΚΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου». Πρόκειται για την τεχνική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και η οποία περιλαμβάνει 140 δράσεις, για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τους «θεσμούς» για τις εκταμιεύσεις δόσεων.

Ειδικότερα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 40ή δράση του κειμένου, η οποία αναφέρει ότι «η συγχώνευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συνολικού προσωπικού». Στο ίδιο σημείο επισημαίνεται ότι «το ακριβές πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους θα καθοριστεί σε ένα σχέδιο δράσης που θα εγκριθεί ως μια προαπαιτούμενη δράση με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας και θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους για εξοικονόμηση πόρων».

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοικονομήσει πόρους τόσο μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας του νέου υπερταμείου, όσο και μέσω της μείωσης του προσωπικού του, το οποίο ωστόσο είναι ήδη περιορισμένο σε αριθμό αναλογικά με το βάρος που καλείται να σηκώσει τα επόμενα χρόνια.

Στον ΕΦΚΑ εργάζονται περίπου 8.600 υπάλληλοι , από τους οποίους οι 7.200 είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι 1.400 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπερταμείου, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων, μέσω της κινητικότητας, προς τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΑΟ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει προς τον ΕΟΠΥΥ περίπου 106 υπάλληλοι.

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *