Η διαδικασία προσλήψεων των ΜΚΟ: Πώς να εντοπίσετε το κατάλληλο ταλέντο για την οργάνωσή σας!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται από την ιδέα να εργαστούν σε μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ), με αποτέλεσμα κάθε διαθέσιμη θέση εργασίας να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Με τόσους πολλούς υποψήφιους εργαζόμενους, πώς μπορεί η δική σας ΜΚΟ να ανακαλύψει το κατάλληλο ταλέντο που θα δώσει ώθηση στην οργάνωσή σας;

Ανοίξτε τις πόρτες σας σε ανθρώπους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις

Η συνήθης αντίληψη για τον ιδανικό μελλοντικό υπάλληλο είναι ότι κάποιος πρέπει να έχει ήδη εργαστεί στον τομέα των ΜΚΟ. Αυτό μπορεί πιθανώς να είναι αλήθεια, ωστόσο περιορίζει σημαντικά όχι μόνο τον συνολικό αριθμό των πιθανών υποψηφίων αλλά και τις πιθανότητες πρόσληψης του καταλληλότερου ατόμου για τη θέση εργασίας. Οι δεξιότητες και η εμπειρία που αποκτώνται στον τομέα των επιχειρήσεων μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη για την οργάνωσή σας.

 

Αξιοποιήστε την ύπαρξη συναφούς εμπειρίας

Είναι επίσης σημαντικό να μην παραβλέπετε την ύπαρξη συναφούς εμπειρίας που μπορεί να έχει αποκτήσει ένας εργαζόμενος πέραν της εργασίας του, ιδίως εάν η εργασιακή του πείρα είναι περιορισμένη. Η εθελοντική ή η κοινωνική εργασία δείχνει ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και μπορεί πραγματικά να αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα στις βασικές εργασιακές δεξιότητές του –ιδίως εάν η εν λόγω εμπειρία έχει αποκτηθεί σε τομέα συναφή με τον δικό σας ή σε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η δική σας ΜΚΟ– καθιστώντας τον υποψήφιο ιδανικό για τη διαθέσιμη θέση εργασίας.

 

Μην θέτετε σε πρώτη προτεραιότητα το «πάθος» για τον σκοπό

Αναμφίβολα η μη κυβερνητική σας οργάνωση κάνει σπουδαίο έργο και πολλά μέλη του προσωπικού σας εργάζονται με πάθος για να κάνουν τη διαφορά στον τομέα που έχετε επιλέξει. Ωστόσο, εκτός εάν το πάθος αυτό υποστηρίζεται από πάθος –και ταλέντο– για τον καθαυτό ρόλο της θέσης εργασίας, είναι καλύτερο να προσλάβετε κάποιον που δεν ονειρευόταν πάντοτε να σώσει το περιβάλλον, να καταπολεμήσει τη φτώχεια  ή να αλλάξει τον κόσμο. Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα νέο εργαζόμενο να αφομοιώσει και να ασπαστεί την αποστολή και τις αξίες της δικής σας ΜΚΟ παρά να μάθει να κάνει καλός στη δουλειά του.

 

Θέστε τους υποψηφίους αντιμέτωπους με προκλήσεις

Η εργασία σε μια οργάνωση που βασίζεται σε δωρεές περιλαμβάνει τακτικές επαφές με ευάλωτους ανθρώπους ή συνεπάγεται την ανάγκη αντιμετώπισης δυσάρεστων θεμάτων και, συνεπώς, μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί να απαιτούνται διάφορες δεξιότητες ώστε ο πιθανός εργαζόμενος να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει σε αυτά τα ιδιαίτερα περιβάλλοντα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η υποβολή ερωτήσεων σχετικά με τις δυσκολότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο υποψήφιος στο παρελθόν ή σε σχέση με το τι θα έκανε στο πλαίσιο ενός υποθετικού σεναρίου μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε κατά πόσον το άτομο διαθέτει την ιδιοσυγκρασία να αριστεύσει στη δική σας ΜΚΟ.

 

Να είστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις ικανότητες του υποψηφίου

Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν πάντα πολλά να μάθουν και πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να βελτιώνονται όταν αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους. Εάν όμως αποδειχθεί ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από την αναμενόμενη, πιθανώς αυτό να σημαίνει ότι υπερεκτιμήσατε τις δυνατότητες του υποψηφίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις ικανότητες των ανθρώπων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε παγίδες στις οποίες εύκολα μπορεί να πέσει κανείς και να περιορίσετε την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας πρόσληψης σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο επιλεχθείς υποψήφιος δεν ήταν ο κατάλληλος για τη θέση.

 

Παροχή ελκυστικού πακέτου απασχόλησης

Η απασχόληση έχει δύο όψεις –μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε βρει τον ιδανικό υποψήφιο, αλλά πιθανώς να διαπιστώσετε ότι είστε άτυχος, εκτός από την περίπτωση όπου οι υποψήφιοι θέλουν πραγματικά να εργαστούν για την οργάνωσή σας. Η προσφορά ενός ελκυστικού πακέτου απασχόλησης, στο οποίο θα καθορίζετε τι μπορούν να περιμένουν οι υποψήφιοι από τη θέση εργασίας τους, τα επιδόματα που θα τους προσφέρετε και η υποστήριξη που θα τους παρέχετε για την εξέλιξή τους, θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και θα τους ενθαρρύνει να αποδεχτούν την προσφορά σας.

Κοινοποιήστε το άρθρο

2 απαντήσεις στο “Η διαδικασία προσλήψεων των ΜΚΟ: Πώς να εντοπίσετε το κατάλληλο ταλέντο για την οργάνωσή σας!”

  1. Καλησπερα!ειδικευομαι στον τομεα της γυμναστικης συγκεκριμενα γιογκα θεραπευτικη κ μυικη ενδυναμωση θα μπορουσα να βοηθησω αυτους τους ανθρωπους σωνατικα κ πνευματικα…οπως φυσικα κ παιδια…

  2. Καλησπερα!ειδικευομαι στον τομεα της γυμναστικης συγκεκριμενα γιογκα θεραπευτικη κ μυικη ενδυναμωση θα μπορουσα να βοηθησω αυτους τους ανθρωπους σωνατικα κ πνευματικα…οπως φυσικα κ παιδια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *